Hotell Loftet i Flen. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio
Nu kan asylboendet Loftet stängas. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio

"Loftet är hotell och inget boende"

Arne Lundberg (S): Hade vi fått veta det här i tid hade det inte behövt hända.
1:36 min

Flens kommun räknar med att asylboendet Loftet i Flen ska stängas inom kort. Mark- och miljödomstolen har beslutat att inte gå emot kommunens beslut att verksamheten ska stängas.

Och då är det kommunens beslut som gäller säger socialdemokraten Arne Lundberg är ordförande i Bygg, miljö och räddningsnämnden i Flen.

– Hotell Loftet är hotell och inget boende och det är boende för 49 rum och inte mer. Det ligger i en vägkorsning, det finns inga möjligheter till aktiviteter varken ute eller inne.

Det var i somras som Flens kommun beslutade att förelägga företaget som driver Asylboende på hotell Loftet i Flen att omedelbart upphöra med annan boendeverksamhet än den hotell och restaurangverksamhet som lokalerna är anpassade till.

Företaget som driver boendet överklagade beslutet till länsstyrelsen, men fick avslag, och Mark- och Miljödomstolen i Nacka tingsrätt har nu avslagit Loftets yrkande om att inhibera, att ställa in kommunens stängningsbeslut.

Företaget har nu överklagat ärendet till  Mark- och Miljööverdomstolen, där frågan ska prövas i nästa vecka men kommunen väljer ändå att agera.

Kommunen har haft en dialog med Migrationsverket som kan flytta de boende till andra områden, säger Arne Lundberg.

– Det ville vi säkerställa innan vi verkställer beslutet om avflyttning. Att de boende inte blir drabbade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".