Reino, Jonas, Sandra och Petra smakar Sandras ostkaka. Foto: Svante Ekberg/Sveriges Radio
Reino Hellin, Jonas Carnesten och Petra Levinsson från P4 Sörmland provsmakar Sandra Thyrstedts egengjorda ostkaka. Foto: Svante Ekberg/Sveriges Radio
Förmiddag

Recept: Så lagar du den traditionella småländska ostakan

"När man äter det så får man njuta extra"
7:04 min

Gillar du ostkaka? Har du provat att laga din egna? Om inte så är det dags nu.

Idag så firar vi inte bara att Emil och Emilia har namnsdag, inte heller att det är dagen då allas vår Astrid Lindgren föddes i småländska Vimmerby år 1907.

Vi firar även ostkakans dag, som en hyllning till Astrid och hennes illbatting i Lönneberga.

Ostkakan förknippas starkast med Astrids Småland, men den finns även i andra delar av landet, hälsingekakan är en välkänd variant, men den tillagas varken med ägg eller grädde.

På finare kalas i Småland så bar gästerna sin ostkaka hemifrån till kalaset, nylagad och ljummen i en förtennad kopparpanna. Det var sed, att så gick det till.

– Katekesen har sin tid, ostkakan sin, sa Emils mamma Alma och serverade familjen hemmagjord ostkaka hemma i Lönneberga med egenkokt jordgubbssylt.
– Det e de goeste som finns, svarade Emil.

Hur denna delikatess äts råder det delade meningar om, sylt och grädde är ett måste, några menar drottningsylt, alltså en blandning av vildhallon och blåbär. Andra fnyser åt detta och menar att riktiga kännare äter ostkakan med körsbärssylt och inget annat.
Hälsingekakan serveras med saftsås och utan grädde.

Sandra Thyrstedt med rötterna i småländska Ruda har fört traditionen vidare till Sörmland och hon lagar gladeligen sin egna ostkaka.

– Köpekakan är inget alternativ hemma hos mig, säger Sandra.

Recept på en traditionell småländsk ostkaka

  • 3 liter gammeldags mjölk
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe
  • 0.5 dl sötmandel
  • 2 st bittermandlar
  • 3 st ägg
  • 0.5 dl strösocker
  • 3 dl grädde

1. Börja med att göra en genom att vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa.

2. Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Var noga med att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.

3. Vispa ner redningen.

4. Rör därefter försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör.

5. Låt sedan stå i rumstemperaturi ca 45 minuter. Rör inte i den under tiden.

6. Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.

7. Låt stå ytterligare 30 minuter.

8. Sila bort den tunna vätskan från den tjockare ostmassan.

9. Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn. Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar, en stor eller flera små, totalt behöver formarna ha en volym på ca 2 liter.

10. Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme till 1 ½ timme. Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar.

Smaklig spis!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".