Polisen söker under sommaren 2014 efter en 12-årige pojke som försvann i samband med en utflykt i Vårdinge utanför Södertälje. Foto: Maja Suslin/TT.
En polishelikopter söker efter en försvunnen person. Foto: Maja Suslin/TT.

Frivilliga i Flen lär sig söka efter försvunna personer

Lisbeth Brevig, ordförande i Civilförsvarsförbundet i Flen: Jag hoppas vi får lära oss hur polisen jobbar
1:21 min

För att förbättra kompetensen bland frivilliga, som hjälper polisen att bland annat söka efter försvunna personer, arrangerar Civilförsvarsförbundet i Flen en utbildning i polisens sökmetoder i helgen.

– Jag hoppas vi får lära oss hur polisen jobbar så att vi kan förstå dem och hur de arbetar, så att vi är bekanta med metoden när vi är ute på fält, säger Lisbeth Brevig, ordförande i Civilförsvarsförbundet i Flen.

Civilförsvarsförbundets frivilliga resursgrupp i länet FRG, har redan en grundutbildning i hjärt- lungräddning och första hjälpen bland annat och finns för att kunna hjälpa till vid en större händelse, till exempel  en naturkatastrof, eller i sökandet efter försvunna personer.

I helgen utbildas gruppen i polisens sökmetod MSO, Managing Search Operations, för att polisen och frivilligorganisationer bättre ska kunna söka tillsammans.

Då kan FRG-gruppen på polisens order kan samordna sökandet säger Lisbeth Brevig.

– Jag har annan utrustning som till exempel motorcyklar och stabsutstyr som vi kan använda kan använda. Då kan vi åka runt det sökområde som polisen ritar upp på kartan och se till att försvunna personer vi letar efter inte går utanför området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".