Begagnade hattar och sjalar i en butik, i bakgrunden en kassa. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 3
Pingstkyrkans klädbutik i Valhalla industriområde i Eskilstuna har öppet nästan alla dagar i veckan, men här kan öppettiderna bli begränsade. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Bo Nilsson, i bakgrunden kunder och butiksskyltar: Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 3
Bo Nilsson var med och startade upp Pingstkyrkans second hand-butiker och gläds över att försäljningen går så bra. Överskottet från försäljningen går till olika hjälpprojekt. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
En väderkvarn i trä på Pingstkyrkans Second Hand i Eskilstuna.
3 av 3
Först till kvarn. På lördagar ringlar sig köerna långa till Pingstkyrkans Second Hand i Eskilstuna, men nu kan öppetiderna begränsas på grund av nya momsregler. Foto: Jacob Hansson

Second hand-butiker kan tvingas minska öppettiderna

Kund: "En hjälporganisation kan väl få sälja momsfritt?"
3:16 min

Det kan bli sämre öppettider på second hand-butiker som drivs av idrottsföreningar, kyrkor och hjälporganisationer, eftersom Skatteverket anser att butiker med generösa öppettider ska lägga moms på sina varor.

Butiker som har öppet mer än 24 timmar i veckan måste lägga moms på sina varor eftersom de då konkurrerar med kommersiell handel, enligt Skatteverket.

Skatteverket baserar sitt nya ställningstagande på olika rättsfall, bland annat. Det gäller alla second hand-butiker som drivs av ideella föreningar eller trossamfund, alltifrån Röda korsets butiker och Frälsningsarméns Myrorna, till små idrottsföreningar, som Nyköping BIS friidrottsförening, som driver en second hand-butik med generösa öppettider.

– Begränsade öppettider kan vi inte ha. Inflödet av varor är så stort så det kan vi inte, säger Bo Nilsson, som jobbar ideellt inom Pingstkyrkan Eskilstuna, där överskottet av försäljningen går till bland annat biståndsprojekt som medfinansieras av statliga Sida.

Både Röda korset och Myrorna diskuterar just nu inom sina respektive organisationer hur Skatteverkets besked kommer påverka verksamheterna.

– Vi vet inte hur det kommer att påverka oss, men vi håller på att titta på frågan, säger Lotta Kökeritz, varumärkeschef på Myrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".