Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Mat med Malin: Grytor och soppor som värmer

Publicerat måndag 17 november 2014 kl 15.34
Rykande grytor och färgstarka soppor
(9:25 min)
Rödbettssoppa. Foto: Malin Randeniye.
Rödbetssoppa. Foto: Malin Randeniye.

När höstmörkret sänker sig och regn och snöslask smattrar mot rutan då längtar vi efter trygga och mustiga grytor och soppor som värmer ända in i själen.

Vår matinspiratör Malin Randeniye har tagit vara på säsongens grönsaker och bjuder på tre rykande grytor och soppor som inte bara är goda utan också är färgstarka.

Vad sägs om en rubinröd soppa med rödbetor och tomat eller en kolsvart risotto? Kanske en krämig men färgsprakande grönkålsgryta med äpple och bacon och rödlök.

Malin berättar att det svarta riset är en sorts råris som blivit väldigt trendig på senare tid bland hälsomedvetna personer.

Det svarta riset har en god, lite nötig smak och behåller ett bra tuggmotstånd när det kokas. Det svarta riset passar fint i sallader eller varför inte i en risotto med trattkantareller, en annan höstklassiker, det är iallafall vad Malin bjuder på idag.

– Det tar lite tid att koka riset men risotton sköter sig nästan helt själv under tiden.

Nästa färgchock är en knallröd soppa med rödbetor, tomater och äpple. Kombinationen av dessa ingredienser är en hitt både för smaken och färgens skull. Även den här soppan behöver stå och puttra en stund så att smakerna verkligen hinner blomma ut.

– Passa på att använda de fantastiska juläpplena Ingrid Marie som är i säsong nu, tycker Malin.

Även i nästa rätt som Malin bjuder på finns det äpplen, men huvudpersonen här är egentligen grönkålen. Den lite bortglömda julbordsgrönsaken har gått från skinkdekoration till trendig grönsak på bara några år.

Grönkålssmoothies, råkostsallader och chips har varit hett de senaste åren men Malin bjuder på en värmande gryta med klassisk känsla.

Grönkål med bacon, äpple och rödlök och lite grädde som får koka in blir en festlig rätt att servera till potatis, pasta eller varför inte som ett tillbehör på en buffé kanske rent av på julbordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".