Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Svart risotto

Publicerat måndag 17 november 2014 kl 15.30
Svart risotto. Foto: Malin Randeniye.
Svart risotto. Foto: Malin Randeniye.

Svart ris är en trendig nyhet just nu och väldigt spektakulärt att servera. Här har den fått sällskap av höstiga trattkantareller i en krämig risotto.

4 portioner

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
200 g trattkantareller
4 msk olivolja

5 dl svart ris
4 msk vitvinsvinäger
3 tärningar buljong
2 liter vatten

25g klick smör

1-2 tsk vinäger

Salt och peppar

Parmesanost till servering

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Rensa svampen.

Låt lök, vitlök och svamp svettas i en gryta på medelvärme tills löken blir mjuk och genomskinlig.

Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning tills riset är helt blankt.

Tillsätt vinäger och låt det koka in.

Tillsätt buljongtärningar och 8 dl av vattnet.

Sänk värmen lägg locket på glänt och låt riset sjuda i ca 45-50 minuter.

Smaka av riset så att det är genomkokt tillsätt resten av vätskan och låt den koka in något under omrörning.

Smaka upp risotton med smör, vinäger salt och peppar.

Servera genast och riv över lite parmesan eller en annan smakrik ost.

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".