En grön buss står vid en busshållplats i Eskilstuna och resenärerna är på väg in i bussen. Foto: Maria Blanco Nuñez/Sveriges Radio.
Foto: Maria Blanco Nuñez/Sveriges Radio.

Fler buss- och tågturer vid tidtabellsskiftet i december

När det nya tidtabellsskiftet för tåg och bussar sker den 14 december, så blir det fler turer och mer direkt trafik, enligt Länstrafiken.

När det gäller busstrafiken i Sörmland, så kommer det att bli fler avgångar mellan Strängnäs och Södertälje - från dagens 11 till 18 per dag. Det blir även fler förbindelser mellan Gnesta och Läggesta, via Laxne.

En ny busslinje startar mellan Torshälla och Mälarsjukhuset på morgonen.

I Katrineholm däremot slås linje 3 och 4 ihop till en linje, eftersom bussresandet i stadstrafiken har minskat, enligt Länstrafiken. Några hållplatser kommer tas bort och någon tillkommer.

Som vi tidigare har rapporterat om tågtrafiken, så blir det fler turer utan byte mellan Eskilstuna och Örebro. Det blir också fler avgångar till och från Gnesta med Gnestapendeln mitt på dagen.

Här kan du hitta mer detaljerad information från Länstrafiken:

Eskilstuna kommun

En ny linje med två turer dagligen måndag till fredag i riktning från Torshälla till Mälarsjukhuset införs. Linjen heter linje 41 och går direkt mellan Torshälla och Mälarsjukhuset och utan att passera Fristadstorget.

Linje 701 och 801 mellan Eskilstuna och Nyköping via Malmköping kommer från och med 14 december att ha Eskilstunas Resecentrum som start-och slutstation.

Flens kommun

Mindre justeringar sker med anledning av anpassningar till tåg och andra busslinjer i länet.

Gnesta kommun

Generellt sker tidsjusteringar med anledning av förändringar i tidtabellen för Gnestapendeln, där linje 589 får nya anslutningar mitt på dagen. I övrigt får linje 543 bland annat utökad genomgående trafik Gnesta-Laxne-Läggesta och linje 551 har bättre anpassats tillbehoven hos Folkhögskolan i Vårdinge.

Katrineholms kommun

Linje 3 och 4 slås ihop tillen linje –linje 3.Mer information finns på hemsidan och hos Kundtjänst. En ny hållplats byggs på Prins Bertils gata vid Backavallens entré, hållplatsens namn blir Backavallen.

Nyköpings kommun

De justeringar som sker i december är framförallt korrigeringar av de omfattande trafikförändringar som gjordes i samband med terminsstarten augusti 2014 då Nyköpings nya högstadium öppnade i Tessinområdet.

Oxelösunds kommun

Justeringar genomförs på linje 815 för att bättre fungera förarbetsplatsernas behov. Tidtabellen för linje 715 och 815 är samlade i en gemensam tabell. På detta sätt får du som resenär en bättre överblick över resmöjligheterna mellan Nyköping och Oxelösund. Antal turer är i stort sett detsamma som i nuvarande tidtabell men med några justerade tider.

Strängnäs kommun

Generella justeringar i tidtabellerna har gjorts för att passa de förändrade tågtiderna. Med anledning av järnvägsarbetet vid Mariefredsvägen, som påverkar gångvägen för elever vid Roggeskolan, flyttas morgonturerna på Linje 325, 332 och 333. Största förändringen är Landstingets satsning på linje 841 mellan Strängnäs –Södertälje som utökas till 9 turer per riktning.

Trosa kommun

Linje 551 har anpassats bättre till behoven hos Folkhögskolan i Vårdinge.

Vingåkers kommun

För att effektivisera trafiken och få en anpassning till antalet resenärer och storlek på fordon kommer linje 403 i större utsträckning köras av taxi och får delvis anropsstyrd trafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".