Maria Remén, infektionsläkare. Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.
Maria Remén, infektionsläkare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.

Färre antibiotikarecept i Sörmland men inte framme vid målet ännu

"Det har sjunkit mest bland barn och ungdomar"
1:44 min

Antalet recept på antibiotika har minskat med 6 000 de senaste fyra åren i Sörmland, men har ännu inte nått ner till 250 recept per 1 000 invånare.

Staten har betalat satsningen på att få ner förskrivningen av antibiotika i landet, för att bakterier inte ska bli resistenta. Finansieringen har pågått i fyra år, men är nu slut.

– Det har gått bra i landstinget Sörmland, säger Maria Remén, infektionsläkare och länsordförande i STRAMA, som arbetar med strategier för att minska användningen av antibiotika i landet.

Hon har arbetat med satsningen i Sörmland genom att träffa och informera läkare och sjuksköterskor i landstinget.

Den största minskningen syns i primärvården, alltså ute på vårdcentralerna, enligt Remén.

– Särskilt tydligt är det i vården av barn och ungdomar, tillägger hon.

De 6 000 färre recepten innebär att antalet gått från 341 per 1000 invånare till 314, men det är ännu en bit ner till det för landet uppsatta målet på 250.

Förutom informationen har man också skapat ett instrument på sjukhusen, ett system där läkare måste svara på frågan varför, varje gång de skriver ut penicillin.

– Där kan vi sedan följa upp och återkoppla läkarna på att det här fungerar bra och det här mindre bra, säger Maria Remén.

Nu är alltså de statliga pengarna i satsningen slut, men det innebär inte att allt nu tar slut utan att målet uppnåtts. Arbetet kommer att fortsätta.

– Vi ska fortsätta och då blir vårt nya instrument på sjukhusen en viktig del i det fortsatta arbetet, säger Maria Remén, infektionsläkare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".