Morddömd i Eskilstuna får straffet tidsbestämt

En man, som dömdes till livstids fängelse för mord på en kvinna i Eskilstuna 1985 får sitt straff tidsbestämt. Det har Örebro tingsrätt fattat beslut om.

Mannen får sitt livstidsstraff omvandlat till 48 års fängelse.

Försvarsadvokat Dick Levinson säger att den dömde mannen i praktiken kommer ut om två år.

Örebro tingsrätt har tidigare sagt nej med hänvisning till återfallsrisken, men tycker nu att risken inte är påtaglig.

Mannen begick flera vålds- och sexualbrott mot kvinnor när han var ung och i februari 1985 mördade han en 24-årig kvinna i en lägenhet i centrala Eskilstuna.

Mannen, som då var 31-år, var försöksutskriven från Karsuddens sjukhus efter att ha dömts till sluten psykiatrisk vård för våldtäkt 1983.

1980 hade han dömts till fängelse i fyra år för våldtäkt och 1978 till sluten psykiatrisk vård för försök till våldtäkt. Flera av offren hade utsatts för liknande våld som den 24-åriga kvinna och vid ett tillfälle använde han ett tillhygge.

Mannen friades av Eskilstuna tingsrätt på grund av bristande bevis, men domen överklagades. Hovrätten dömde honom till livstids fängelse för mord. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".