En domarklubba ligger på en lagbok. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Anhållen i Sörmland begärdes häktad för sent

En åklagare i Sörmland får allvarlig kritik av Riksåklagaren för att åklagaren begärde en misstänkt person häktad för sent vid Nyköpings tingsrätt.

Riksåklagaren har gjort en anmälan till Statens ansvarsnämnd som ska pröva om det finns skäl att meddela disciplinpåföljd. 

Åklagaren och chefsåklagaren, som också får kritik, pekar på handhavandefel i rutinerna och chefsåklagaren hävdar också att det finns brister i det administrativa systemet.

I samråd har åklagaren och hans chef när de fått klart för sig att tiden löpt ut inte hävt anhållningsbeslutet. Enligt rättegångsbalken ska åklagaren omedelbart försätta den misstänkte på fri fot om en häktningsframställning inte getts in inom föreskriven tid.

"Det finns inga undantag i detta hänseende. Jag ser därför mycket allvarligt på kammaråklagaren

X:s och chefsåklagaren Y:s agerande att inte sett till att den misstänkte har försatts på fri fot så snart misstaget uppdagats. Mot bakgrund av vad som framkommit om handläggningen i ärendet anser jag att kammaråklagaren XXX och chefsåklagaren Y har gjort sig skyldiga till ett allvarligt fel”. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".