Irja Bäckström. Foto: Charlotte Lauterbach.
Irja Bäckström. Foto: Charlotte Lauterbach.

Nytt jobb för Irja Bäckström

Irja Bäckström, vd: Det blir en samlad röst
5:56 min

Irja Bäckström, tidigare VD för Parken Zoo och Statt i Eskilstuna, har fått ett nytt jobb.

Hon har utsetts till vd för en ekonomisk förening där näringslivet organiserar sig och som ska samarbeta med det ombildade marknadsföringsbolaget Destination Eskilstuna.

Eskilstuna kommun har fattat beslut om att från årsskiftet ombilda kommunens marknadsföringsbolag som ägs av kommunen och näringslivet.

Det nya marknadsföringsbolaget, Destination Eskilstuna, ska ägas till 100 procent av kommunen, som ska samarbeta med näringslivet. 

Marknadsföringsbolaget har beslutat att genomföra affären och idag presenterar näringslivet och aktieägarföreningen i marknadsföringsbolaget sin framtida organisation, Destination Eskilstuna näringsliv ekonomisk förening, som kommer att samla näringslivet, som ska samverka med det nya kommunala bolaget och där styrelseledamöterna kommer från just näringslivet.

– Föreningens huvudsyfte är att främja medlemmarnas intressen och det är enbart för att öka Eskilstunas attraktionskraft. Tidigare ägde näringslivet 60 procent och kommunen 40. Bolaget kommer att få starkare resurser och har bättre förutsättningar att driva igenom sin affär, men den tidigare aktieägarföreningen med näringslivet kommer att bilda en ekonomisk förening. Medlemmarna får en mycket starkare kraft gentemot bolaget och kommunen. Det blir en samlad röst som kan vara motparten och samtalspartnern till kommunen, bolaget och Mälardalens högskola till exempel, säger Irja Bäckström, den ekonomiska föreningens vd.

Marknadsföringsbolaget ska i huvudsak bedriva verksamhet åt kommunen och arbeta för Eskilstunas utveckling, exempelvis turism, marknadsföring, företagsetableringar och evenemang. Kommunen hoppas på samverkan med näringslivet.

– Vi blir en viktig samtalsparter och det blir tydligare för näringslivet som blir en starkare kraft, säger Irja Bäckström.

Vad är det som inte funkar i Eskilstuna när det gäller turism och evenemang?

–  Det är mycket som funkar, men kan bli bättre, som till exempel turistnäringen. Arenafrågan är ett projekt som föreningen skulle kunna jobba med aktivt. Vi tror att föreningen kan verka mycket starkare med en samlad röst och få till stånd beslut snabbare.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".