Kommunhuset i Flen höst. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
M+FP+V har gjort ett valtekniskt samarbete vilket kan ge M oppositionsrådsposten i kommunen. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna utan tyngre oppositionsposter i kommunerna

Stort oppositionsparti har liten möjlighet att påverka.
1:53 min

Trots att Sverigedemokraterna i egenskap av största oppositionspartiet i tre sörmländska kommuner nu kräver ökat inflytande så kommer partiet sannolikt inte få några tyngre poster i politiken. 

I tre sörmländska kommuner, Flen, Katrineholm och Strängnäs är Sverigedemokraterna det största oppositionspartiet, och partiets ledning i respektive kommun kräver nu större politiskt inflytande. Men det är mycket tveksamt om det blir så.

För trots framgångarna i höstens val så kommer Sverigedemokraterna sannolikt inte få någon oppositionsrådspost eller några poster som vice ordföranden i nämnder och styrelser, som annars oftast går till det största oppositionspartiet.

För i samtliga tre kommuner har den övriga oppositionen enats om valteknisk samverkan och partierna blir då tillsammans större än Sverigedemokraterna och kan få igenom sina nominerade kandidater.

I Katrineholm är det enligt Folkpartiets Ewa Callhammar, klart med en samverkan med samtliga oppositionspartier, förutom Sverigedmokraterna. Oppositionsråd blir Ewa Callhammar. I Strängnäs har oppositionen enats i en sjupartisamverkan, även där utan Sverigedemokraterna.  

I Flen är Sverigedemokraterna det näst största partiet med nio mandat, betydligt större alltså än Moderaterna med sina sex mandat.

Lisbeth Brevik är förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Flen, där hennes parti Moderaterna sannolikt får oppositionsrådsposten i och med samverkan med Folkpartiet och Vänstern.

– Det handlar inte om att samarbeta om den praktiska politiken, utan bara om att samverka om oppositionsrådsposten och viceordförandeposterna. I övrigt kommer vi föra en moderat politik, säger Lisbeth Brevik. 

Hur ser du annars på utsikten att det skulle ha kunnat bli Sverigedemokraterna som tog oppositionsrådsrollen?

– Ja alltså, det känns inte särskilt angeläget för oss, säger Lisbeth Brevik.

Per Grönlund är Sverigedemokraternas talesperson i Flen. Han är besviken, men inte förvånad över att hans parti stängs ute.

– Ja, ärligt talat med debatten som varit, så är jag inte så förvånad. Men jag är förvånad över att de bildat en valteknisk samverkan så att de helt och hållet fjärmat sig från sin ideologi. Samtidigt tycker vi att det är inte demokrati längre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".