Jonas Lindeberg. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Jonas Lindeberg anser att siffror som redovisas till SKL är felaktiga. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Vård för Pengarna kritiserar bristande statistik om vårdplatser

Jonas Lindeberg: Det borde redovisas så att man ser hur stort problemet är.
1:19 min

De siffror på bland annat överbeläggningar och utlokaliseringar, som landstinget redovisar till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är felaktiga, menar Jonas Lindeberg, partiledare för Vård för Pengarna.

Nu frågar Jonas Lindeberg bland annat  i en interpellation till hälso- och sjukvårdslandstingsrådet och folkpartisten Thomas af Bjur, om man gör det för att få finare siffror och varför man över huvudtaget gör dessa mätningar.

Patienter, som flyttats från till exempel medicinkliniken till rehabiliteringsavdelning, redovisas inte som att de har flyttats, säger Jonas Lindeberg. Det kan få konsekvenser för vårdkvalitén, menar han.

– Om det är som det verkar, så betyder det att man inte fullt ut förstår hur stor bristen är, säger Jonas Lindeberg.

Han har kollat hur det ser genom stickprovsundersökningar, så han vet inte heller omfattningen av felredovisningen över tid. Det han har sett är att patienter, som tagits in på medicinavdelning, men som sedan flyttats till rehabilitering, ändå räknas som om de hade sin vårdplats på medicinavdelningen. Där finns inte den läkarkompetens, som medicinpatienter kan behöva.

Samma sak har han sett på kirurgavdelningen, där patienter flyttats till kvinnokliniken, men ändå registrerats som kirurgpatienter. Jonas Lindberg menar att det är kontraproduktivt att redovisa statistiken på det sättet. Statistiken bör ju användas för att förbättra vården i landstinget och då måste man ju få grepp om hur problematiken ser ut i sin helhet och då ska allt redovisas, anser han.

Sjukvårdslandstingsrådet folkpartisten Thomas af Bjur, säger till P4 Sörmland att om det har gått till som Jonas Lindeberg säger, så är det fel och ska rättas till.

– Vi måste själva veta omfattningen av utlokaliseringar för att kunna rätta till det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".