MDH-skylt. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Sju av tio förstagångsstudenter kom in på sitt förstahandsval i år, mot nio av tio för några år sedan. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Ökad konkurrens om högskoleplatser

Konkurrensen om studieplatser på landets lärosäten fortsätter att öka, och det gäller även Mälardalens högskola.

Bland dem som sökte till universitet eller högskolor i Sverige för första gången den här hösten kom mindre än hälften in på sitt förstahandsval, bara 43 procent. År 2011 kom mer än hälften in.

Som vanligt var det svårt att komma in på läkarutbildningen i år, men det var ännu svårare att komma in på veterinärutbildningen, och allra tuffast var konkurrensen om platserna på psykologutbildningen.

På Mälardalens högskola är det betydligt lättare att komma in än på många andra högskolor, men konkurrensen har ändå ökat bland förstagångsstudenterna. 74 procent kom in på sitt förstahandsval i år, mot 92 procent år 2011. Antalet sökande utan tidigare studieerfarenhet har också ökat.

Däremot sjunker det totala antalet sökanden till Mälardalens högskola. Bara 7 621 behöriga sökanden hade en kurs eller ett program på Mälardalens högskola som sitt förstahandsval. Antalet sökanden i den här gruppen har sjunkit sedan år 2011, när studieavgifter infördes för studenter från utlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".