Grindarna utanför Volvos fabrik i Eskilstuna. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.
Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.

Misstänkt priskartell kan ge Volvo dryga böter

Volvos aktie föll på Stockholmsbörsen idag, efter beskedet att EU misstänker att flera lastbilstillverkare bildat en priskartell.

EU-kommissionen misstänker att flera lastbilstillverkare har brutit mot EU:s konkurrensregler genom att samarbeta kring prissättning på den europeiska marknaden.

EU-kommissionen nämner inga företag i sitt pressmeddelande, men Volvo har tagit emot en upplysning från EU, ett så kallat "Statement of objections" vilket är ett formellt steg i utredningen som ger bolagen möjlighet att ge sin syn på situationen.

På Volvos fabrik i Eskilstuna tillverkas inga lastbilar, men EU:s utredning kan påverka hela koncernen negativt eftersom det kan bli dryga böter för Volvo.

– Det här kan komma att kosta Volvo miljardbelopp. När EU-kommissionen kommit så här långt och tittar på det som man nu gör innebär det att man har väldigt starka bevis, säger Hampus Engellau, fordonsanalytiker i Handelsbanken, till TT.

Kommissionen lär ha kommit långt i sin utredning, eftersom de skickat ut ett "Statement of objections", enligt Hampus Engellau.

– Troligen har kommissionen uppgiftslämnare och vittnen som styrker utredningen.

Volvos aktie föll på Stockholmsbörsen direkt efter beskedet, och har backat 1,9 procent i dag.

"Volvokoncernen samarbetar fullt ut med myndigheterna och har tidigare meddelat att koncernen är av uppfattningen att det är sannolikt att koncernens finansiella resultat och kassaflöde kan påverkas materiellt negativt till följd av kommissionens utredning" skriver Volvo i en kommentar.

I början av 2011 blev det känt att EU-kommissionen gjort oanmälda besök hos lastbilsföretag i flera medlemsländer på grund av misstankar om brott mot konkurrensreglerna.

Volvo, Scania, MAN och Daimler bekräftade att de ingick i utredningen. Då sades det att utredningen gällde otillbörligt utbyte av information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".