Marianne Andersson (C), Strängnäs. Foto: Per Thyrén, SR Sörmland
Marianne Andersson, Centern, föreslås få halva oppositionsrådsposten i Strängnäs och andra halvan föreslås gå till Miljöpartiet. Men Sverigedemokraterna protesterar och kräver att få vara med och dela. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio

Sverigedemokraterna hotar med proportionella val

Lina Boy, gruppledare (SD): Det är en möjlighet att säkerställa att vi får de positioner som vi har rätt till enligt valresultatet.
1:48 min

Sverigedemokraterna i Strängnäs kräver som det största oppositionspartiet i kommunen inflytande i nämnder och styrelser, och hotar med proportionella val om detta inte uppfylls.

Som det största oppositionspartiet i Strängnäs kräver Sverigedemokraterna del av oppositionsrådsposten. Men som vi rapporterat om tidigare idag så har de övriga oppositionspartierna gått samman i en valteknisk samverkan för att få igenom att oppositionsrådsuppdraget ska delas mellan Centern och Miljöpartiet.

Om Sverigedemokraterna inte får det inflytande de anser sig ha rätt till i nämnder och styrelser så hotar partiet att kräva proportionella val.

– Det är en möjlighet för oss att säkerställa att vi faktiskt får de positioner som vi har rätt till utfrån vårt valresultat. Vi utesluter inte det alls och det kommer vi att avgöra på plats när vi ser hur de andra röstar, säger Lina Boy, gruppledare för Sverigedemokraterna i Strängnäs.

Det blir i kommunfullmäktige den 15 december som frågan avgörs. Proportionella val är mycket ovanligt och innebär en komplicerad och tidsödande procedur, där slutna val ska hållas med valsedlar med namn till varje nämnd och styrelse i kommunen.

Begär Sverigedemokraterna proportionella val så är det tveksamt om det räcker rent tidsmässigt med ett kommunfullmäktigemöte. Samtidigt finns kraven i kommunallagen att ledamöterna i nämnder och styrelser ska vara utsedda före årsskiftet. 

I ett längre perspektiv innebär proportionella val också risk för stora problem om ledamöter flyttar eller hoppar av från uppdrag eller när ersättare ska in. Det är strikt reglerat i kommunallagen och i de enstaka fall där proportionella val har genomförts har det också inneburit att nya ledamöter inte kunnat tas in i nämnder där någon hoppat av.

Sverigedemokraterna kräver nu bland annat att få del av oppositionsrådsposten.

– Vi anser då att vi ska dela på den här oppositionsrådsposten på 75 och 25 där vi får 25 procent, säger Lina Boy.  

Men de övriga sju oppositionspartierna har redan enats om att dela oppositionsrådsuppdraget mellan Miljöpartiet och Centern, med ett halvtidsuppdrag till vardera partiet.

– Bildar man en valteknisk samverkan och räknar ut det här så blir det på det här viset som vi har kommit fram till. Och då är vi den största gruppen i opposition som kan dela på det här, säger Centerpartiets Marianne Andersson, som är en av kandidaterna till oppositionsrådsuppdraget.

Du ser inga problem med det då, med tanke på att Sverigedemokraterna ju är större än vad Centern är i Strängnäs? 

– Nej, jag menar att det här är ju de regler som alltid har gällt. Väljarna bestämmer hur många mandat man får och går man sen samman... Jag menar Socialdemokraterna är inte störst, Moderaterna är inte störst, men de kan gå samman och ta majoriteten och styra kommunen. Det hör till demokratins regler, säger Marianne Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".