Malin Liss och Katarina Pocs. Foto: Johanna Iggsten/Sveriges Radio.
Malin Liss, spanskalärare och Katarina Pocs, tyskalärare. Foto: Johanna Iggsten/Sveriges Radio

Djurgårdsskolan får EU-pris för språklektioner på fotbollsplan

"Eleverna blir mer motiverade"
3:15 min

Djurgårdsskolan i Eskilstuna, som integrerar språkundervisning med fotbollsturneringar, har fått utmärkelsen The European Langage Label, ett pris från EU-kommissionen.

Språklärarna på Djurgårdsskolan får priset för sitt innovativa arbete med språkinlärning.

På Djurgårdsskolan får åttondeklassarna sedan ett par år tillbaka ägna språklektionerna åt att förbereda en fotbollsturnering, där de under träningarna och matcherna bara får prata på det språk de läser.

Projektet kallas "Champions" och grupperna utgör fotbollslag från Frankrike, Storbritannien, Spanien och Tyskland. Eleverna får också göra research och presentationer om spelarna i laget de representerar.

– Många är fotbollsintresserade och läser på om sina spelare, skriver om dem och berättar om dem. De som inte är så intresserade av fotboll får jobba med staden, lära sig lite om Madrid och även skapa hejaramsor, om de inte vill vara med och spela på plan, säger spanskaläraren Malin Liss.

Skolan iscensätter också en presskonferens inför fotbollsturneringen, där eleverna intervjuas på språket de läser.

– Eleverna tycker det är roligt att arbeta varierande, så det motiverar dem, säger tyskaläraren Katarina Pocs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".