Kommunhuset i Oxelösund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Kommuner tvingas ta in konsulter för att klara barnutredningar

Per Norrhäll, socionom: Det får ju bara inte hända.
2:09 min

Den tuffa arbetssituationen för socialsekreterare som arbetar med barnärenden har gjort att flera kommuner tvingas ta in konsulter från bemanningsföretag för att täcka upp vakanta tjänster.

I Sörmland hade samtliga kommuner vakanta tjänster för utredare i barn och ungdomsärenden när Sveriges Radio hade en enkät ute den första oktober. Och flera kommuner tvingades ta in konsulter från bemanningsföretag för att täcka upp de vakanta tjänsterna, visar den granskning som vi gjort tillsammans med programmet Kaliber.

I förlängningen kan det här gå ut över redan svårt utsatta barn, som inte får den hjälp de behöver eller får den för sent.

– Konsekvenserna kan ju bli sämre kvalitet i utredningarna och det är ju något som bekymrar både fackförbundet Vision och arbetsgivarsidan. Den risken finns, men det får ju bara inte hända, säger Per Norrhäll, ordförande i fackförbundet Vision i Nyköpings kommun. Han är själv socionom.

Enligt den granskning som P1 programmet Kaliber gjort i samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler så är personalomsättningen hög inom kommunernas socialtjänst och särskilt svårt är det inom de grupper som arbetar med utredningar kring barn och ungdomar.

– Det är naturligtvis alltid tufft att arbeta med barn och barnutredningar. Det är svåra beslut och svårt känslomässigt också, och man har kanske egna barn hemma. Det är svårt att inte ta med sig jobbet hem och tillslut så håller det inte längre, säger Per Norrhäll.

Enligt Sveriges Radios undersökning så fanns de här problemen i samtliga länets kommuner när vår enkät gick ut den 1 oktober. I alla kommuner fanns det vakanta tjänster och flera kommuner tvingades ta in konsulter för klara situationen.

Mellan 10 och 20 procent av tjänsterna inom barnutredargrupperna var inte tillsatta och flera kommuner har svarat att det är hög personalomsättning och svårt eller mycket svårt att rekrytera personal. De utbildade socionomer som är villiga att utreda barnärenden är ofta nyutexaminerade och saknar erfarenhet.

Sämst ser det ut i Trosa och Oxelösund, där mer än hälften av tjänsterna var vakanta.

– Det har varit väldigt svårt att få tag på socialsekreterare som har lite längre erfarenhet. Det är ju dem man måste ha tag på, säger Katarina Haddon, som är områdeschef inom socialtjänsten i Oxelösund.

Även hon håller fram den tuffa arbetssituationen som möter en barnutredare.

– Det är barn som utsätts i sin hemmiljö, slagna av mamma eller pappa. Man ska omhänderta barnen, skilja barn och föräldrar från varandra. Det är inte enkla beslut och det kanske inte ett sånt beslut per dag, det kan vara flera såna beslut, säger hon. 

Mardrömmen och risken är att något blir fel när stressen ökar, menar hon.

– Att man tror att man gjort det som är ens uppdrag och att man missar vissa detaljer, som gör att kanske det här barnet skulle haft en annan insats, säger Katarina Haddon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".