Högt tryck på psykiatrin i Eskilstuna

Verksamhetschef: Vi ligger med överbeläggningar.
1:10 min

Patienttrycket har ökat på psykiatriska kliniken i Eskilstuna. Alltfler blir sjuka och allt fler behöver sjukhusvård för sina besvär.

De som behöver skrivas in skrivs också in, men det jobbas för att försöka minska trycket, säger Stefan Sparring, verksamhetschef på psykiatrin i Eskilstuna och Strängnäs.

– Vi ligger med överbeläggningar och är ganska noggranna med att skriva hem de patienter som går att skriva hem. Vi har också inrättat mobila team inom öppenvården som har möjlighet att åka hem till patienter. På det sättet kan man undvika en akutinläggning.

Det är inte bara i Sörmland den psykiatriska vården drabbats av ökat tryck, det är något som professionen sett över hela landet.

Parallellt med att möta sjuka utanför sjukhuset inom öppenvården och med mobila team försöker ledningen också jobba med schemat.

Tankar finns på att utöka personalstyrkan, men tanke har ännu inte blivit till handling.

Man försöker nu i stället kolla så att personalstyrkan är som störst vid de tidpunkter det som bäst behövs och de anställda får också i fortsättningen räkna med en del övertid, enligt verksamhetschefen Stefan Sparring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".