Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Vinterkräksjukan sprider sig på Nyköpings lasarett

Torbjörn Halldin: Det är bekymmersamt.
1:46 min

Ett 20-tal patienter på Nyköpings lasarett och några av personalen betraktas nu som smittade eller misstänkt smittade av vinterkräksjukan.

Det säger Torbjörn Halldin, verksamhetschef för vårdplatsenheten.

Vinterkräksjukan har spridit sig under helgen på två medicinavdelningar på lasarettet och där är det intagningsstopp och besöksrestriktioner.

Det gäller avdelning Medicin 7 och 8 och restriktionerna kommer att gälla så länge det finns patienter som uppvisar symptom.

– Det är bekymmersamt, säger Torbjörn Halldin. Vi har infört väldigt många restriktioner för att vi ska kunna förhindra spridningen. Det är viktigt att inte åka till akuten om man känner symtom, utan istället ringa sjukvårdsupplysningen och i andra hand kontakta primärvården.

Det gäller bland annat restriktioner kring besök. En prövning måste, enligt Torbjörn Halldin, göras inför varje besök, för att se om det är lämpligt. De har också infört extra restriktioner kring hygien och framför allt handlar det om att tvätta och sprita händerna.

Vinterkräksjukan kommer av calicivirus och de som drabbas får ingen annan behandling än vätska, enligt Torbjörn Halldin. Sen gäller det att försöka hindra viruset att sprida sig till andra. Inkubationstiden är 12 till 48 timmar. Det är svårt att säga hur spridningen kommer att utvecklas sig på sjukhuset de närmaste dagarna, säger han.

– Vi vet inte om det här kommer att eskalera, men vi gör allt vad vi kan för att motverka ytterligare spridning, säger Torbjörn Halldin.

När man har haft vinterkräksjukan så tar det sen minst två dygn efter att man känner sig symtomfri, tills man troligtvis inte smittar längre, enligt smittskyddsläkare Christina Kallings Larsson.

Folkhälsomyndigheten konstaterar att sökningarna om vinterkräksjuka på 1177 Vårdguidens webbplats har blivit så många att det markerar att säsongen har börjat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".