Ugnsbakad purjolök. Foto: Malin Randeniye.
Ugnsbakad purjolök. Foto: Malin Randeniye.
Mat med Malin

Recept: Ugnsbakad purjolök - till buffén eller gott tillbehör

Bakad purjolök blir mild och härlig och påminner något om sparris i smaken.

Den här rätten kan användas som ett grönsakstillbehör till en middag eller som en rätt på ett buffébord.

Du behöver:

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 tsk salt

Några varv med svartpepparkvarnen

1 msk vinäger

2 msk vatten

3 lagerblad

Gör så här:

Hetta upp ugnen till 225 °C.

Ansa och skölj purjolöken noga. Använd hela purjolöken även det gröna. Dela purjon längst med på mitten.

Dela purjolöken i ca 10 cm långa bitar. Ringla lite av olivoljan i botten på en smal gratängform.  Ringla resten över purjolöken och salta och peppra.

Placera purjolöken i formen. Blanda vatten och vinäger och häll över. Dela vitlöksklyftorna på mitten och lägg dem i formen.

Stick in lagerblad mellan purjolökarna. Baka i mitten av ugnen i ca 30 minuter efter ca 15 minuter kan man lägga över ugnsfolie för att undvika att purjon bränns.

Purjolöken är klar när den är helt mjuk.

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".