Låda med lök. Foto: Malin Randeniye.
Foto: Malin Randeniye.

Lök på längden och tvären i Mat med Malin

"Många har för bråttom när de steker lök"
14 min

Löken verkar dela upp oss människor i två läger, de som avskyr löken och de som inte kan leva utan den.

I dagens Mat med Malin så tittar vi närmare på löken i alla dess former. Hur tillagar man den bäst, vilken lök ska jag välja och till vad? Malin Randeniye ger oss svar på lökens mysterium.

Löken är ett intressant livsmedel eftersom den smakar helt olika rå och tillagad. Löken är billig och ger mycket smak för pengarna. Olika sorters lök har också olika karaktär vilket gör att löken är användbar i så många olika sammanhang.

Ibland vill man ha den där lite stickiga råa löksmaken för att balansera upp något annat som när vi äter en löjromstoast med lite finhackad rödlök.

Rödlöken är ofta lite mildare än den gula löken vilket gör att den passar i den här typen av sammanhang.

Vill man ha en ännu mildare lök kan man prova silverlöken, en lök som är helt vit i färgen.

Ha inte för bråttom

När man tillagar lök vill man oftast att lökens milda sötma ska komma fram och ge maten en mustighet. Ett vanligt misstag många gör är att man har för bråttom när man steker löken.

Gul lök ska svettas i pannan, inte ta färg och bli helt mjuk, annars ger den en bitter smak till maten.

Många kockars favoritlök är schalottenlök som ger en mustigare smak och som också steker klart lite snabbare. Har man mycket bråttom kan en bit finhackad purjolök fungera bättre eftersom den blir mild och fin snabbt. Även den späda vårlöken eller salladslöken som den ibland heter kan användas på det här sättet även om den är vanligast i asiatisk matlagning.

Tillbehör eller hel rätt

Lök kan också användas som tillbehör till maten eller varför inte i en hel rätt.

En klassisk fransk löksoppa är en billig men ändå lyxig soppa baserad helt på lök. Eller så kan du prova Malins ugnsbakade purjolök som påminner om sparris i smaken.

Inlagd lök har fått ett uppsving den senaste tiden men även karamelliserad lök, gärna rödlök har blivit ett populärt tillbehör till den hemgjorda hamburgaren.

Malin går steget längre och gör en lökmarmelad som passar så väl som tillbehör till maten som till ostbrickan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".