En gammal fabriksbyggnad i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Här ska den nya multiarenan i Eskilstuna byggas, enligt kommunens planer. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio

Ny arena kan vara klar hösten 2016

Den nya arenan för idrott och andra arrangemang i Eskilstuna kan börja byggas i april nästa år och vara klar hösten 2016 - om inte Tunafastigheter går vidare till högre instans. 

Förutsättningen för att bygget ska kunna starta i april är framförallt att domen förra veckan från mark- och miljödomstolen vinner laga kraft den 11 december. Domstolen avslog nyligen Tunafastigheters överklagan av kommunens detaljplan. 

Men det är inte säkert att arenan blir klar till elitseriepremiären i handboll och andra serier hösten 2016.

Enligt kommunens samordnare för arenabygget, Benny Larsson, så tar ett arenabygge som det i Eskilstuna 18-22 månader.

– Vi har ju skolidrotten som påverkas också, men det går inte att säga exakt vilken månad det blir klart.

Eftersom högskolan, enligt planerna, ska ha tillgång till Sporthallen i juni 2016 för att senare bygga ett nytt campus så står Guif och andra föreningar utan hall under sommaren och som det ser ut nu även en bit in på hösten 2016.

Rivningen av den nuvarande gamla industrifastigheten på marken där den nya arenan ska byggas skulle ha skett december och januari, men rivningen är överklagad av ett av de företag som lämnat anbud.

– Vi hade tänkt att börja riva i december och januari, men det blir inte så och det är försenat, säger Benny Larsson.

Det finns flera andra faktorer som kan påverka starten av bygget av den nya arenan, förutsatt att domen från mark- och miljödomstolen vunnit laga kraft, det vill säga om Tunafastigheter inte går vidare till högre instans.

-- Det beror ju på hur vintern blir också, säger Benny Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".