Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Lökmarmelad - att göra en dag då du har mycket tid

Publicerat måndag 24 november 2014 kl 15.11
Lökmarmelad. Foto: Malin Randeniye.
Lökmarmelad. Foto: Malin Randeniye.

Den här lökmarmeladen är inget man gör en stressig dag.

Snarare behöver man stå i lugn och ro och röra vid spisen tills löken utvecklar de mest fantastiska karamellsöta tonerna.

Belöningen för ditt tålamod är en fyllig, mjuk och sötsyrlig lökmarmelad som gör sig fint ihop med några vällagrade ostar. En klick lökmarmelad i köttfärssåsen istället för rå lök ger en mustig smak direkt.

3 stora gula lökar

1-2 msk rapsolja

1 kanelstång

3 kryddnejlikor

½ tsk salt

1 msk balsamicovinäger

2 tsk honung

Något varv med svartpepparkvarnen

Gör så här:

Skala och grovhacka löken. Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme.

Låt löken svettas på svag värme, löken ska till en början inte ta färg, rör om hela tiden. När löken mjuknat något läggs kanelstång och kryddnejlikor i. Låt löken steka mjukt i 30 minuter under omrörning.

Mot slutet av tiden kommer löken att bli gyllene. Salta på löken och tillsätt balsamicovinäger och låt det koka in. tillsätt honung och låt den smälta in i löken.

Dra några varv med pepparkvarnen och smaka av så att löken har en god balans mellan syra och sötma. Lägg lökmarmeladen i en steriliserad glasburk och förvara i kylskåp.

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".