Bo Wictorin
Bo Wictorin, analytiker på Regionförbundet Sörmland.

Analytiker varnar: Många väljer utbildning utan tanke på jobb

Bo Wictorin: Jag hoppas att man ska tänka några varv till.
3:38 min

Allt fler väljer att studera på högskola och universitet, men många väljer områden där de inte får jobb, konstaterar Bo Wictorin, analytiker på Regionförbundet Sörmland.

Bo Wictorin är en av föreläsarna på Sörmlands kompetensforum i Eskilstuna i dag, där bland annat politiker, skolledare och företagare diskuterar kompetens och problemet med att få den att matcha. Han är övertygad om att det egentligen finns jobb till alla.

– Absolut, det gör det, säger han. Möjligtvis kan man tillägga att man måste vara beredd att röra på sig.

Bo Wictorin har bland annat studerat hur utbildning och jobb matchar varandra på arbetsmarknaden och vad det är som leder till jobb.

– Många jobb är numera väldigt specialiserade och det är bra om att man vet vad den utbildning man väljer ger för möjligheter på arbetsmarkanden, säger han.

Ungdomsarbetslösheten ligger i Sörmland på över 20 procent, trots att det finns jobb inom flera områden, till exempel inom vård och omsorg, och inom teknik och industri.

Regionförbundets projektet Arbetsmarknadskunskap har hållit på i ett halvår och är tänkt att hålla på i tre år. Syftet är att informera ute i grundskolor och gymnasier runt om i Sörmland om var jobben finns och hur man kan göra för att få dem.

Bo Wictorin hoppas att projektet ska väcka nya tankar om vilka möjligheter som finns till olika typer av jobb.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".