Nyköpings tingsrätt. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Nyköpings tingsrätt får tre sverigedemokratiska nämndemän, tidigare var det en. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Sverigedemokrater från Sörmland blir nämndemän i domstolar

Sadaq Hussein: Jag känner mig orolig
3:19 min

När de nämndemän som tillsammans med lagmännen ska döma i tingsrätter och andra domstolar nu utses står det klart att det blir betydligt fler Sverigedemokrater i domstolarna.

I dagarna utses de nämndemän som tillsammans med lagmännen ska döma i tingsrätter och andra domstolar nästa år. Nämndemännen utses av politikerna i kommun- respektive landstingsfullmäktige.

Det som står klart är att Sverigedemokraterna efter framgångarna i valet kommer att få betydligt fler nämndemän än de har idag, något som i debatten väckt en oro för att rättsäkerheten hotas. 

Vi ställde frågan om rättssäkerheten är hotad till några nyköpingsbor och fick olika svar.

– Det kan nog spela roll, hur mycket de vågar vet jag inte, men att det påverkar, det tror jag. Och det är ju verkligen inte så man önskar att det såg ut, säger Catrin Segerberg.

Men Agneta Widén håller inte med, och ser inga problem med att det kommer in fler Sverigedemokrater i domstolarna.

– Det skulle vara förskräckligt om det var så, det ska ju vara samma oavsett om du heter Garcia eller Nilsson, men jag tror inte att det finns något fog för det, säger Agneta Widén.

Men Sadaq Hussein som själv är ganska ny i Sverige känner en stark oro för att risken ökar att personer med invandrarbakgrund inte kommer att få en rättvis rättegång när det nu kommer in fler Sverigedemokrater i landets domstolar.

– Jag känner mig orolig för oss invandrare som kommer från andra länder. Sverigedemokraterna är mot oss invandrare, säger Sadaq Hussein.

Tror du att det finns en risk att ni skulle behandlas hårdare i tingsrätten då? 

– Ja absolut, säger Sadaq Hussein.

För just så ser det ut när kommuner och landsting i dagarna utser nämndemän.

I landstinget är frågan uppe i fullmäktige idag, och för första gången kommer det nu att utses sörmländska sverigedemokrater till Hovrätt och Kammarätt och i förvaltningsdomstolen ökar partiet från en till tre nämndemän.

I Eskilstuna ökar Sverigedemokraterna från sju nämndemannaplatser i tingsrätten till tio, i Nyköping ökar partiet från en till tre nämndemän, i Flen och Strängnäs och sannolikt också i Katrineholm från noll till två nämndemän. I Oxelösund och i Vingåker är partiet större än andra partier som får nämndemannaplatser, men blir ändå utan när andra partier bildat valteknisk samverkan för att få så stort inflytande som möjligt.

Det upprör Lars-Göran Karlsson, gruppledare i Vingåker, som nu hotar med ytterligt krångliga proportionella val vid nästa fullmäktige då ytterligare valfrågor kommer upp. Proportionella val innebär en komplicerad och tidsödande procedur där slutna val ska hållas med valsedlar med namn till varje nämnd och styrelse i kommunen

Men att rättssäkerheten skulle vara hotad av fler Sverigedemokrater i domstolarna håller han inte med om.

– Jag kan inte förstå att det skulle bli mer rättsosäkert och mer fel och så. Vi är också som vanliga människor och vi har inga udda åsikter, så det håller jag inte med om, säger Lars-Gunnar Karlsson.

Han ser ingen anledning till att invandrare ska känna sig otrygga i domstolarna med fler invandringskritiska nämndemän.

– Nej jag tycker att de ska känna sig lika trygga som vilken svensson som helst, så det kan jag garantera, säger Lars-Göran Karlsson.

 

(Medverkande)

 

 

(Web)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".