Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Valet 2014

De rödgröna i Eskilstuna förlorar majoriteten efter avhopp

Uppdaterat onsdag 26 november 2014 kl 17.08
Publicerat onsdag 26 november 2014 kl 08.27
Jimmy Jansson (S) om avhoppets konsekvenser
(9:07 min)
Stadshuset i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Det politiska läget är osäkert i Stadshuset i Eskilstuna efter att en fullmäktigeledamot har hoppat av. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Socialdemokraten Aza Safari i Eskilstuna lämnar partiet och blir politisk vilde i Eskilstuna. Det innebär att de rödgröna partierna tappar sin knappa majoritet.

Safari, som har varit aktiv i Socialdemokraterna i mer än 20 år, har haft politiska uppdrag åt partiet sedan 1996, men han säger att han upplever sig motarbetad av partiet och hoppar därför av.

Men han fortsätter som politisk vilde i kommunfullmäktige. Konsekvensen för den styrande rödgröna majoriteten med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, är att de tappar sin knappa majoritet. Fram till avhoppet hade de rödgröna ett mandat mer än de andra partierna.

Det skulle kunna bli så att de rödgröna partierna förlorar i en eller flera politiska frågor om Sverigedemokraterna, alliansen och Safari går på samma linje i kommunfullmäktige om nu inte Safari lägger ner sin röst. Då avgör ordföranden utgången genom sin utslagsröst.

Kommunsstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson, säger att det är arbetarkommunen som kritiken riktas emot och att de framförallt är ansvariga där som ska kommentera kritiken.

Arbetarekommunens ordförande i Eskilstuna, Åsa Kratz, säger att hon ser allvarligt på det politiska läget i Eskilstuna efter att Aza Safari lämnar partiet och blir politisk vilde i kommunfullmäktige.

– Jag har ingen kommentar. Jag har inte träffat mina partikamrater än. Vi måste prata om det, det är klart att det politiska läget är allvarligt, men jag kan inte säga mer än så. Jag avböjer att vara med i en intervju nu, säger Åsa Kratz.

Enligt Safari är vissa Socialdemokrater maktfullkomliga och partiet är toppstyrt. Det framgår av ett brev han skrivit.

Aza Safari lämnar partiet bland annat för att han är missnöjd med att han petades som ordförande i den lokala S-föreningen i Sahl-Skiftinge och arbetarekommunens ordförande, Åsa Kratz, bekräftar att man har olika syn på hur arbetet går till inom Socialdemokratin, men säger att hon inte förstår hans agerande att hoppa av.

– Vi har olika syn på hur man jobbar i partiet. Men vi kan inte gå in och styra vad en lokal s-förening ska göra och hur de ska jobba. Föreningen är fri att välja styrelse. Jag som ordförande kan inte bestämma över det. Jag vet att han är missnöjd. Han hade specifika krav inför valet av olika uppdrag och blev besviken att det inte blev som han ville. Jag kan bara beklaga och jag förstår att han är besviken, men jag förstår inte agerandet att hoppa av. Jag har inte nått honom personligen, men han vill ju inte prata med mig, säger Åsa Kratz.

Redan i morgon kan det förändrade politiska läget få konsekvenser när kommunfullmäktige har sammanträde och ska rösta i flera viktiga frågor, som val till kommunala poster och den kompletterande budgeten.

Jimmy Jansson, kommunsstyrelsens ordförande i Eskilstuna, (S) tillbakavisar den hårda kritiken från den Socialdemokraten Aza Safari som hoppar av partiet och blir politisk vilde. Jansson anser att det är högre till tak och bättre klimat nu än det var när han gick med i början av 1990-talet. Han känner inte igen sig i kritiken om maktfullkomlighet och toppstyrning.

– Det får stå för honom. Jag upplever inte det så. Vi har fåt många nya medlemmar den senaste tiden. Det är ett Socialdemokratiskt parti som förändras och som har en livlig debatt. Sedan kan jag inte svara på hur det är i skiftinge.

Jimmy Jansson säger att alla partier nu har ansvar för att det skapas en ny politisk majoritet.

– Men man får inte få panik. Vi överväger olika alternativ.

Hur ser du på ett blocköversskridande samarbete?

– Jag stänger inga dörrar för någonting. Det är ett nytt politiskt landskap, men hur det kommer att sluta vet inte jag. 

Vare sig Magnus Johansson, Miljöpartiets gruppledare eller Maria Chergui, Vänsterpartiets gruppledare vill kommentera det osäkra politiska läget.

– Jag avböjer att kommentera det politiska läget. Vi avvaktar, säger Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".