Stadshuset i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Stadshuset i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Kommunfullmäktige i Eskilstuna: Hård kritik från Jansson mot Safari

Jimmy Jansson, (S): Rösterna är kidnappade
2:04 min

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson, (S) riktade vid kommunfullmäktigemötet ikväll mycket hård kritik mot Aza Safaris agerande att hoppa av Socialdemokraterna och därmed skapa politisk osäkerhet.

– Jag ber om ursäkt till Eskilstunaborna för den turbulens och osäkerhet som uppstått, sa Jansson med en tydlig adress till Aza Safari.

Från talarstolen fortsatte Jansson:

– Rösterna är kidnappade eller stulna, kanske går det att få tillbaka dem, men enligt de demokratiska reglerna är det inte brottsligt. Nu efterlyser jag ansvar från de andra partierna. Det vore djupt oansvarigt att anta förslaget om årsplanen. Vi kan inte fatta beslut om en årsplan när man inte vet vilka partier som ska styra kommunen och förvalta årsplanen. Jag föreslår återremiss tills det finns en stabil majoritet.

Jimmy Jansson ser Safaris avhopp som ett demokratiskt problem.

– Eskilstunaborna har all rätt att förvänta sig att vi som förtroendevalda, oavsett parti, agerar för Eskilstunas bästa och att vi lägger partiprestige åt sidan och att vi kan samarbeta om de stora utmaningarna som kommunen har och inte håller på med det vi nu har sett och där Eskilstuna stannar upp. Det inger inget förtroende för något politiskt parti och för kommunfullmäktige och därför tycker jag, även om jag inte tycker jag är ansvarig för det som uppstått, så tar jag på mig att förmedla den ursäkten.

Du pratar om att rösterna är kidnappade?

– Det är bekymmersamt och illa att vi inte kan ta tag i Eskilstunas utmaningar. Det är bara finna sig i detta och ta ansvar för det. Han får stå för sina ageranden. Däremot resonerar jag kring fenomenet politisk vilde. Ett stort antal människor har röstat på Socialdemokraterna och förväntat sig att en socialdemokrat ska företräda deras värderingar i kommunfullmäktige, men just nu företräds inte Eskilstunaborna utan de företräds av något annat eller inget alls och det är ett demokratiskt problem det måste den som orsakade problemet ta ansvar för. Det kan inte jag.

Aza Safari skyller sitt avhopp på Socialdemokraterna och att det är partiet som skapat politisk instabilitet. (Läs delar av hans brev här).

– Jag är inte ansvarig för det. Politisk vilde är en rättighet. Jag hoppar av, orsaken är partiet.

Kommunfullmäktige fattade beslut om att återremittera förslaget om en ny politisk organisation med bland annat flera nya nämnder och dessutom skjuta fram beslutet om årsplanen för nästa år. Men de rödgrönas förslag om skattesänkning med fem öre klubbades igenom efter votering, med 65 röster för och 13 emot. Aza Safari avstod från att rösta.

Beslutet om en skattesänkning var, enligt Jimmy Jansson, nödvändigt att fatta vid fullmäktigemötet i november för att det ska kunna gälla från årsskiftet.

Förslaget om val av nämndemän till tingsrätten skjuts också upp på grund av det osäkra parlamentariska läget. Tingsrätten har gått med på anstånd.

Efter valet i september fick de rödgröna knapp majoritet med ett mandats övervikt, men efter att Aza Safari nyligen hoppade av partiet på grund av missnöje med partiets inre arbete har de rödgröna inte längre majoritet i fullmäktige.

Därför var det en historisk kväll när flera viktiga frågor skulle avhandlas eftersom det var osäkert hur politikerna skulle rösta kring viktiga förslag. 

Flera borgerliga partiföreträdare som P4 Sörmland pratat med är inte beredda att ange några tänkbara politiska samarbetskoalitioner.

Företrädare för Kristdemokraterna sa dock att samarbete med de rödgröna är uteslutet.

Vilka partier vill Socialdemokraterna samarbeta med?

– Vi är ett samarbetsparti och det har vi alltid varit om vi får genomslag för vår politik. Vi håller dörren öppen i princip för alla partier. Sverigedemokraterna står vi för lite långt ifrån, bland annat människosyn, men vi ska verka för majoritet. Vi kommer att vilja ha en lyhörd majoritet, som både vill jobba i majoriteten och också lyssna på andra partier. Ett formellt samarbete med Sverigedemokraterna är inte realistiskt, säger Jimmy Jansson (S).

Det finns uppgifter om att du tagit kontakt med Centerpartiet?

– Jag har tagit kontakt med alla partier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".