Särskola i Eskilstuna anmäld för kränkning

Charlotte Hjelte, rektor: Vi jobbar väldigt mycket med bemötande
2:41 min

Ärstaskolans träningsskola för särskoeelever i Eskilstuna har blivit anmäld till elevombudsmannen för fyra fall av kränkningar.

En tillfällig vikarie har anmält att särskolan har gjort sig skyldig till fyra fall av kränkande behandling av elever. En av anmälningarna ser kommunen som allvarlig och utreds vidare av kommunen och kan leda till en arbetsrättslig påföljd.

– Vi får avvakta vad barn- och elevombudsmannen kommer fram till och se hur vi går vidare utifrån det, men redan innan det kommer vi ta upp det på våra skolor och granska oss själva, säger rektor Charlotte Hjelte.

Förra veckan anmälde en vikarie särskolans träningsskola till barn- och elevombudsmannen. Anmälaren ifrågasatte i två fall att elever hade bältats och vikarien anmälde också att en anställd kränkt en elev verbalt och att en annan anställd kränkt en annan elev genom sitt beteende och ordval.

Ett av de fyra anmälda fallen bedöms av kommunen som allvarligt och som kränkande. Det utreds och kan leda till arbetsrättsliga påföljder.

Två fall som inte bedömts som kränkande, gäller bältning. Inom särskolan används i vissa fall bälten av ergonomiska skäl eller av säkerhetsskäl, men kommunen påpekar att skolan inte tvingar någon att ha bälte.

Oavsett hur kommunen bedömt fallen så ser kommunen över rutinerna för bältning och påpekar att det är viktigt med bemötande - att alla elever bemöts med respekt.

– Vi behöver alltid gå tillbaka och säkerställa det även om vi känner tydligt att det inte är kränkande behandling i de tre fallen, säger rektor Charlotte Hjelte.

Hon tycker att det är oerhört viktigt med frågan om bemötande.

– Vi jobbar väldigt mycket och alltid med de frågorna eftersom våra elever är en grupp som kommer att hanteras mer eller mindre av vuxna i hela sitt liv så ör det väldigt viktigt för oss. Vi pratar om det på alla möten.

Vad säger föräldrarna?

– Jag upplever att föräldrar är nöjda och har ett nära samarbete. I de här fallen har jag varit i kontakt med samtliga föräldrar och alla uttrycker att de har ett stort förtroende för personalen och verksamheten och att det känner sig trygga när de lämnar sina barn hos oss varje dag.

Den aktuella vikarien som anmälde särskolan sa upp sig i början av den här veckan. Vikarien hade sin uppfattning om hur man ska jobba, men skolchefen Hans Ringström säger att det är viktigt att personalen inom särskolan har gemensamma rutiner och arbetsmetoder.

– Det är jätteviktigt att all personal som jobbar med våra barn i särskolan har en samlad bild och en gemensam bild över hur arbetet ska gå till och att arbetet, precis som det redan gör, bygger på de råd vi får från habiliteringen och i dialog med föräldrarna 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".