Sören sitter bakom en dator på Arbetsförmedlingen. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio
Sören efterlyser bättre bemötande på Arbetsfömedlingen. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio

Arbetsförmedlingens bemötande får Sören att må psykiskt dåligt

"Det känns som man har en fotboja på sig"
6:26 min

Handläggare som pekar med hela handen och hotar med indragen ersättning gör att Sören inte gärna besöker Arbetsförmedlingen.

Känner du igen dig i Sörens berättelse? Berätta i #minP4vardag på Twitter eller Instagram

Sören Blomqvist, 55, förlorade jobbet efter 35 år på samma arbetsplats. Han har gått arbetslös i snart två år, men han besöker inte gärna Arbetsförmedlingen.

– Jag mår dåligt eftersom jag inte blivit så bra bemött, säger Sören. 

Han berättar om ett tillfälle då Arbetsförmedlingen ville att han skulle söka ett jobb som truckförare i Oxelösund. Bara tanken av att börja dagpendla tvärs över hela länet gav honom ont i magen.

När han berättade det möttes av av oförstånd.

– Dom pekade med hela handen och sa att det är de som bestämmer och att jag kan förlora ersättningen om jag inte gör som de säger, berättar Sören som efterlyser ett bättre bemötande från Arbetsförmedlingen.

– Det känns som man har en fotboja på sig.

En annan gång fick han uppmaningen att brodera ut och "hitta på saker" i sitt personliga ansökningsbrev till arbetsgivare.

– Då blev jag svarslös. Och jag var så nära att kontakta chefen för Arbetsförmedlingen och fråga om det verkligen får gå till så, säger Sören.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".