Motorväg. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
Per Wikberg. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Per Wikberg. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Många larmar om trafikolyckor i onödan

Per Wikberg, räddningstjänsten: I många fall konstaterar vi att vår hjälp inte behövs
1:43 min

När räddningstjänsten larmas att en bil har åkt av vägen så skickas en stor räddningsinsats ut men det händer ofta att platsen är tom när brandbil och ambulans anlänt.

Antalet larm om trafikolyckor till Sörmlandskustens räddningstjänst ökar trots att vägsäkerheten på E4:an har blivit bättre. Enligt Per Wikberg, funktionschef på Räddningstjänsten, kan det bero på att de som ringer in och larmar inte stannar vid olycksplatsen.

– I många fall så har man passerat en olycka, det står en bil vid sidan eller mitträcket. Det generar då att SOS larmar ut våra resurser och så åker vi till platsen. I många fall konstaterar vi att vår hjälp inte behövs.

Om Räddningstjänsten inte får mer information än att en bil har åkt av vägbanan så skickas en stor brandbil ut och ofta också en ambulans. Men det händer ofta, säger Per Wikberg, att när Räddningstjänsten kommer fram så är platsen tom. Bilen har redan kört iväg.

Sådana onödiga utryckningar skulle man undvika om bilister stannade och gjorde en bedömning.

– I det läget skulle man kunna komma fram till att det behövs ingen räddningstjänst eller ambulans. Det kanske behövs en bärgningsbil eller att man kan köra iväg för egen maskin.

Sörmlandskustens räddningstjänst hade fram till i torsdags fått in 223 larm om trafikolyckor i år. Det är nästan hundra fler än under samma period 2011 och det trots det i år har varit relativt lite halka.

Väglaget påverkar antalet olyckor men enligt Per Wikberg kan man också se en tydlig trend: Antalet larm ökar men inte antalet olyckor som kräver räddningsinsats.

Varför många bilister inte stannar vid en olycka är oklart, men enligt Per Vikberg går det att stanna på ett säkert sätt också på motorvägen.

– Ja det går att stanna i vägrenen, även om E4:an är en högtrafikerad trafikled där det går relativt fort. Det går att stanna men det gäller att ta det försiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".