Maria Chergui (V). Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Maria Chergui (V) kan tänka sig ett samarbete även med Centerpartiet. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Val 2014

Vänsterpartiet i Eskilstuna vill samarbeta med Centerpartiet

Maria Chergui, (V): Där ser vi möjligheter att utveckla någonting
1:12 min

Vänsterpartiet i Eskilstuna vill att Centerpartiet ska ingå i en rödgrön koalition som styr Eskilstuna efter att Aza Safari hoppade av från Socialdemokraterna. Det säger Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet.

– Vänsterpartiet vill fortsatt ta ansvar för att utveckla Eskilstuna kommun i majoritet och är därför öppna för samtal med andra partier, i första hand Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, säger Chergui.

Hon ser mycket av landsbygdspolitiken som gemensam med Centerpartiet.

– Där ser vi möjligheter att utveckla någonting. Det är framförallt utveckling om närservice, förbindelser med kollektivtrafik och att ha en levande landsbygd. Frågan om närodlat kan vi enas kring. Det handlar framförallt om servicen på landsbygden, som vi också har med i vårt partipolitiska program.

Sedan Aza Safari hoppat av Socialdemokraterna och blivit så kallad politisk vilde så har de varit febril politisk aktivitet i Eskilstuna. Ledande Socialdemokrater samlades i helgen för att diskutera framtiden och kontakter har tagits mellan olika partier.

– Jag sitter och skissar på ett förslag nu, sa kommunsstyrelsens ordförande Jimmy Jansson i fredags.

Vänsterpartiet är det enda partiet i den tidigare majoriteten, de rödgröna, som ger konkreta besked dagarna efter Safaris avhopp. Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet, säger att partiet vill fortsätta att ta ansvar för kommunens utveckling i en ny majoritetsbildning.

– Vänsterpartiet har ingått i majoritet i 19 år och gick framåt i valet med nästan 1000 röster i Eskilstuna. Vi fick stort stöd av väljarna för att stärka socialpolitiken, välfärden och landsbygdspolitiken och vi är viktiga inom majoriteten för att detta ska uppnås.

Chergui säger att hon utgår från en fortsatt rödgrön politik tillsammans med Centern, men hon önskar att Aza Safari lämnar sin plats som vilde i fullmäktige, för då tillsätts den platsen med en socialdemokrat och de rödgröna fortsätter att styra kommunen.

– Jag har en önskan om att Aza Safari lämnar sin plats i kommunfullmäktige. Det är det Socialdemokratiska partiet som jobbar med det, men det är min önskan. Då blir majoriteten återställd. Jag anser att Vänsterpartiet behövs i en majoritet.

Maria Chergui säger att hon utgår från att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser Centerpartiet som det första alternativet till en nybildad koalition.

– Det utgår jag ifrån utifrån de uttalanden som har gjorts och det jag har lyssnat in.

Kristdemokraterna har tidigare sagt nej till samarbete med de rödgröna och Folkpartiets gruppledare Niklas Frykman säger idag att partiet inte har fått någon fråga om samarbete från Socialdemokraterna. 

– Vi har pratat inom partiet och pratat scenarier. Men inga formella kontakter har tagits. Vi har inte blivit tillfrågade att ingå i en ny koalition. 

Andra partier lägger locket på, bland annat Centerpartiet.

– Alla pratar med alla. Det är en extraordinär händelse. Vi vill helst hålla resonemanget för oss själva. Vad jag vet är att man har för avsikt att ha fullmäktige den 11 december, säger Arne Jonsson, (C).

Yuri Silva, (MP) sa i torsdags att han som enskild ledamot i fullmäktige kan tänka sig ett samarbete mellan de rödgröna och Centern eller Folkpartiet.

Av allt att döma har Socialdemokraterna som mål att bilda en ny koalition före 11 december för att viktiga frågor som ska gälla nästa år kan klubbas igenom då. Vid fullmäktigemötet förra veckan sköts ett par viktiga frågor fram en månad, årsplanen och tilläggsbudget 2015 och den nya politiska organisationen med en rad nya nämnder.

Socialdemokraterna väntas inom kort komma med ett besked om en ny koalition. 

– Vi kommer inte vara klara med något offentligt idag, som det ser ut, skriver Jimmy Jansson, (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett sms.

Socialdemokraterna fick tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet knapp majoritet efter valet i september, ett mandats övervikt. När Aza Safari hoppade av Socialdemokraterna förra veckan och blev politisk vilde förlorade de rödgröna sin majoritet. Det uppstod då en politisk kris och flera viktiga beslut vid kommunfullmäktigemötet förra veckan fick skjutas upp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".