Jari Puustinen och Jimmy Jansson.
Jari Puustinen, (M) som gång på gång riktad hård kritik mot de rödgröna partierna förhandlar nu med Jimmy Jansson (S) om att vara med och styra tillsammans med honom, enligt Magnus Johansson, (MP). Foto: Sveriges Radio.
Val 2014

S och M förhandlar om ny koalition i Eskilstuna

Magnus Johansson (MP) Det är klart att jag är besviken
7:37 min

Socialdemokraterna i Eskilstuna förhandlar just nu med Moderaterna om att bilda en ny koalition som ska styra kommunen de kommande fyra åren. Det säger Miljöpartiets gruppledare Magnus Johansson.

Magnus Johansson (MP) utgår nu från att hans parti kommer att agera i opposition.

– Det är omtumlande för Eskilstunaborna förstås. Vi hade en rödgrön budget som togs i juni och mötte väljarna med det och vi fick väljarnas förtroende och nu är dt på väg att bli en helt annan konstellation. 

Bakgrunden är att Aza Safari hoppat av Socialdemokraterna vilket gjorde att de rödgröna partierna förlorade sin knappa majoritet i kommunfullmäktige. Tillsammans får Socialdemokraterna och Moderaterna 44 av de 79 mandaten.

Utifrån de signaler Miljöpartiet fått drar partiet slutsatsen att det är dags att gå i opposition.

– Vi konstaterar att Socialdemokraterna kommer att styra kommunen tillsammans med Moderaterna. Vi är helt eniga i vår fullmäktigegrupp nu att vara i opposition utifrån de sonderingar och rapporter vi har fått, säger Magnus Johansson.

I morgon väntas det nya politiska styret presenteras officiellt. Om förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna leder fram till en tvåpartikoalition är det historiskt eftersom ett borgerligt parti inte tidigare suttit vid makten i Eskilstuna.

Kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson, (S) vill inte bekräfta förhandlingarna med Moderaterna, men dementerar heller inte uppgifterna. Han säger att han pratar med flera partier.

Magnus Johansson, (MP) säger sig vara besviken på Socialdemokraterna, men är beredd att agera i opposition. Han tycker också det blir intressant vad som händer om om Aza Safari, som hoppade av Socialdemokraterna och blev politisk vilde i fullmäktige, lämnar fullmäktige.

Då ersätts den platsen av en Socialdemokrat och då får de rödgröna ännu en gång kvalificerad majoritet.

– Vad händer om han hoppar av? Helt plötsligt har då de rödgröna majoritet. Hur hanterar en maktallians en sådan situation? säger Magnus Johansson.

Sverigedemokraterna är beredda att föra samtal med alla partier, skriver partiets gruppledare Kim Fredriksson.

– Rådande läge gör det möjligt För Socialdemokraterna att klippa banden med den yttersta vänstern och röra sig mer mot mitten där vi är beredda att vara med och hitta lösningar för en ny majoritet, säger Kim Fredriksson.

P4 Sörmland söker Moderaternas gruppledare, Jari Puustinen, för kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".