Linda, Anneli och Elena i Fristadssalen i Eskilstuna. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio
1 av 2
Personliga assistenter Linda Apell och Anneli Borger Lundstedt tillsammans med Elena Eklund i referensgruppen. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio
Anneli Broman i Fristadssalen i Eskilstuna. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio
2 av 2
Anneli Broman, enhetschef Eskilstuna kommun. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio

Personliga assistenter i Eskilstuna hbt-certifierade

"Utbildningen har varit en ögonöppnare"
4:49 min

Under ett halvår har femtio personliga assistenter utbildats bland annat för att bli bättre att bemöta homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Syftet med certifieringen är att lyfta fram organisationer som arbetar aktivt med frågor rörande homo- och bisexuella samt transpersoner.

Men även främja ett respektfullt bemötande av brukare utifrån ett hbt-perspektiv.

Bakom utbildningen och certifieringen står Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL.

De personliga assistenterna i Eskilstuna har jobbat med övningar där det handlar om att vara kritisk till normerna i samhället men också praktiskt få känna hur det känns att drabbas av utanförskap.

Detta är viktiga frågor, menar Anneli Borger Lundstedt som är personlig assistent och en av dem som blivit certifierade.

– Vi frågar sällan vilken sexuell läggning brukarna har, utan utgår från att de inte har någon sexuell läggning alls. Men brukarnas val kanske är ett medvetet val och då ska vi som personliga assistenter inte gå in och ha åsikter om att det är fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".