Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna Foto: Dan Hansson/TT.
Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna Foto: Dan Hansson/TT.

Lågt förtroende för vården i Sörmland

Hälso- och sjukvårdschef: Tillgängligheten har blivit väldigt mycket bättre
1:20 min

Dödligheten i en rad diagnoser i Sörmland är högre än i landet i stort och förtroendet för vården bland patienterna är sämre än i landet generellt. 

Det visar en undersökning från Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting.

Generellt överlever att fler i cancer, stroke och hjärtsjukdomar. Men de regionala skillnaderna är fortfarande stora när det gäller bland annat diagnostik och tillgång till rekommenderade behandlingar.

Sörmland har relativt sett hög dödlighet bland kvinnor, och även bland män, i lungcancer, cancer i matstrupe, skrumplever och motorfordonsolyckor.

Andelen dödsfall per 100 000 invånare bland flickor/kvinnor mellan 1-79 år var näst högst i Sverige perioden 2010-2013. Sörmlands andel var knappt 40 procent. Gotlands drygt 40. Snittet i landet ligger på 32 dödsfall. För män i Sörmland är siffran 52 jämfört med 42 i landet i genomsnitt.

Det gäller diagnoser och dödsorsaker som man kan påverka med bredare hälsopolitiska insatser, som till exempel kampanjer för rökavvänjning och förbättrade alkoholvanor.

Sörmland ligger bättre till och närmare genomsnittet i landet när det gäller dödsfall som bedöms kunna skjutas upp genom bättre medicinska insatser, till exempel tidig diagnos och bättre behandling.

Andelen sörmlänningar som helt eller delvis tycker att det har tillgång till den sjukvård de behöver var 72 procent förra året. Det är sämst i landet där genomsnittet var andelen 78 procent.

Förtroendet för sjukvården och vårdcentralerna i Sörmland är bland det sämsta i landet.

Ca 60 procent av patienterna svarar att de har högt eller mycket högt förtroende för sjukhusen jämfört med 69 procent i genomsnitt i landet. Förtroendet för vårdcentralerna är också lågt och sämre än i landet i stort

Förtroendet för vårdcentralerna är större än för hälso- och sjukvården, men i båda kategorierna är andelen patienter som har stort eller mycket stort förtroende mindre än i landet i genomsnitt.

Patienter i Sörmland tycker exempelvis att väntetiderna till vårdcentraler och sjukhus är för långa och det tar längre tid för patienter att få specialiserad vård, Sörmland ligger också sämst till i landet när det gäller väntetider till operation. Det gäller andel patienter som väntat högst 90 dagar på operation i specialiserad vård.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".