En e-bok på en läsplatta. Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

E-böcker ökar på Sörmlands bibliotek

"Äldre laddar gärna ner e-böcker"
1:33 min

Hittills i år har mer än 50 000 böcker laddats ner till datorer och surfplattor från Sörmlands bibliotek. Strängnäs är en av de kommuner där ökningen är störst.

Vid lånedisken på Strängnäs bibliotek står Susanne Sefyrin med några böcker som hon ska låna. Men i dag gick hon också in på bibliotekets hemsida och laddade ner en roman till sin surfplatta. E-böcker är bra på resor, säger hon:

– De är ju lätta att ta med sig, jag kan ha fyra titlar med mig på tåget utan att det blir tungt att bära.

I år räknar Strängnäs bibliotek med att låna ut 10 000 e-böcker och det är tre gånger så många som för två år sen. Bibliotekschef Gerard Adamse ser två tydliga orsaker:

– Dels beror det på att I-pad har slagit genom, det märker vi. Det är jättemånga som läser e-böckerna på paddan. Teknikvanan ökar också mer och mer. Hos oss märker vi att en del äldre gärna laddar ner e-böcker.

Strängnäs bibliotek vill att fler ska prova på e-böcker men det har blivit en stor utgift. För låntagaren är det gratis men biblioteket betalar uppemot 20 kronor per utlån till distributören. för att hålla kostnaderna i schack kommer ett lånetak införas nästa år. Antalet e-böcker som en låntagare får ladda ner sänks då till två per vecka från tio idag.

Men att e-böcker skulle slå ut pappersböcker är det inte tal om i närtid. Bland bokhyllorna i Strängnäs står doktoranden Fredrik Santell. Han lånar gärna e-böcker men bara fackböcker och studieliteratur.

– Jag läser aldrig skönlitteratur på skärm. Då vill man krypa upp i en soffa och hålla i boken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".