Lägenhetsdörr. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.

Räddningstjänsten i Eskilstuna varnar för falska hemförsäljare

"De säger att de kommer från Räddningstjänsten"
1:10 min

Bedragare drar nytta av adventstider och tända ljus. Räddningstjänsten i Eskilstuna varnar nu för försäljare som vill lura kunder att köpa dyra brandskyddsprodukter.

– Det handlar om försäljare som knackar dörr hemma och vill sälja en brandvarnare, en brandsläckare, en brandfilt eller ett helt paket. De säger att de kommer från Räddningstjänsten men det kan vi bestämt dementera. De vill helt enkelt sälja tjänster till alldeles för höga priser, säger Tobias Erdsjö, ställföreträdande chef på Räddningstjänsten i Eskilstuna.

Bedragarna riktar särskilt in sig på pensionärer i villaområden, säger Tobias Erdsjö.  För äldre - som inte brukar åka ut till stormarknader - kan det vara svårt att veta vad produkterna ska kosta. Det är inte ovanligt att en brandsläckare som kostar 400 kronor i affären säljs för 4000 vid dörren.

Vilka som ligger bakom de här företagen, vet inte Räddningstjänsten. Det gör det svårt att få stopp på det falska användandet av Räddningstjänstens namn.

– Det enda vi kan göra är att polisanmäla händelsen men det finns ofta ingen specific person som vi kan gå mot, säger Tobias Erdsjö.

Han tycker att det är svårt att säga om de dyra produkterna är säkra ur brandsynpunkt - men också här finns det anledning att vara försiktig.

– Utifrån att de luras om allt annat,  så skulle jag inte lita på att produkterna som de säljer är testade som de ska vara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".