Jari Puustinen (M), Jimmy Jansson (S), Arne Jonsson (C). Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Jari Puustinen (M), Jimmy Jansson (S), Arne Jonsson (C). Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Val 2014

Historiskt rödblått samarbete i Eskilstuna: S+M+C

Jari Puustinen, (M): Vi har många beröringspunkter.
6:16 min

Det blir Socialdemokraterna som kommer att styra Eskilstuna kommun tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet de kommande fyra åren.

– Vi har fört samtal om vad som är bäst för Eskilstuna och haft väldigt bra samtal och lämnat alla krav därhän. Vi har många beröringspunkter där vi tycker lika, säger Jari Puustinen, (M).

Uppgörelsen med Socialdemokraterna är historisk, eftersom inget borgerligt parti tidigare har haft makten i det historiskt starka socialdemokratiska fästet Eskilstuna.

– Jag tror du överdriver det där. Det var mer historiskt när Socialdemokraterna tappade den egna makten helt för några år sedan, säger Jimmy Jansson, (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bakgrunden till den nybildade koalitionen är att de rödgröna partierna förlorade sin knappa majoritet som den fick efter valet, sedan en Aza Safari hoppat av partiet och blivit politisk vilde i kommunfullmäktige.

– Det visade sig ganska snart när alla partier hade sagt sitt vilka man ville samarbeta med, så fanns det inte så många alternativ kvar och när vi väl gjorde det så blev det ganska tydligt att vi har samsyn i ganska många frågor. Det finns ideologiska spänningar, men frågor måste lösas. Vi har funnit att vi kommer att klara detta, säger Jimmy Jansson, som säger att det var viktigt med en stabil majoritet.

Partierna har enats om en handlingsplan, som bland annat innebär att skolpengen höjs till riksnivå.

– Skolan är en stor del av den politik vi fört, vilket jag är jätteglad för att vi har fått igenom en del, säger Jari Puustinen.

Kommunala särkrav vid nybyggen av bostäder slopas, stödet till landsbygdsskolor ska höjas, ingen skola ska läggas ned och kommunen ska pröva frågan om att införa lagen om valfrihet inom äldrevården, något som alliansen krävt, men som Socialdemokraterna hittills varit emot.

– Vi ser att det finns brister i systemet, hur det är utformat. Vi är kritiska, men låt oss titta på frågan med de perspektiv vi tre partier har, säger Jimmy Jansson.

Uppgörelsen innebär också att den kommunala koncernen med bland annat Eskilstuna energi och miljö ska slimmas och moderniseras. Vad det innebär är oklart.

Kommunen ska också försöka sälja kommunala Parken Zoo, vilket också de borgerliga partierna med Moderaterna och Centern, krävt i många år. Ägarskapet och framtida utveckling ska skyndsamt utredas, skriver partierna i den gemensamma överenskommelse "Kraftsamling för Eskilstuna".

Jimmy Jansson, S, säger att hans parti den senaste tiden har blivit mer öppet för en privatisering av Parken zoo.

– Det är värt att se om det finns en privat aktör som utvecklar Parken Zoo. Det finns svårigheter att investera i Parken zoo, som är viktigt för Eskilstuna, samtidigt som vi måste investera i äldreomsorg och skolor. Kan någon annan investera i Parken zoo och i skolorna så är det bra för Eskilstunaborna, säger Jimmy Jansson.

Centerpartiet har fått igenom en del frågor som gäller landsbygden - höjt stöd till landsbygdsfrågor, stöd till idrottsföreningar på landsbygden återställs och ett landsbygdsråd införs.

– Att vi får ett landsbygdsråd känns väldigt viktigt, att jobba konkret med landsbygdsfrågor och att  inga landsbygdsskolor kommer att läggas ned. Vi kan ordna trygghetsboenden i de mindre tätorterna och att vi ser över belysningen på landsbygden, säger Arne Jonsson, Centerns gruppledare.

Vänsterpartiet, som de senaste två mandatperioderna samarbetat med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är mycket besvikna på Socialdemokraterna.

Partiet anser att Socialdemokraterna köper sig fortsatt maktinnehav av Moderaterna och Centerpartiet och de är mycket bekymrade för att privatiseringar och skattesänkningar nu kommer att prioriteras före stora behov inom välfärden.

Socialdemokraterna får ordförandeposterna i de flesta nämnderna, men Moderaterna får ordförandeposten för barn- och utbildningsnämnden och i socialnämnden.

– Det viktiga för oss när vi gick in i det här har inte varit positioner utan att prata sakpolitik, menar Jari Puustinen, (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".