Anni-Frid Lyngstad. Foto: Kenneth Thorén/SVT.
Anni-Frid Lyngstad på Wembley Arena i London, Abba in concert 1979. Foto: Kenneth Thorén/SVT.

Anni-Frid Lyngstad får Eskilstuna kommuns musikpris 2014

Priset, som består av 10 000 kronor och en konstnärlig gåva av en lokal konstnär, delas ut nästa år i samband med att pristagaren besöker Eskilstuna.

Lyngstad växte upp i Torshälla och började sin karriär redan som 11-åring. Anni-Frid Lyngstads banbrytande karriär under snart 60 år har gjort henne till förebild och ikon för generationer, står det bland annat i motiveringen.

Juryns motivering:

Anni-Frid Lyngstads banbrytande karriär i musikvärlden under snart sextio år gör henne till en ikon och förebild för generationer. Genom sina framgångar både med ABBA och som soloartist har hon blivit en idol för miljontals fans över hela världen och har satt outplånliga avtryck i musikhistorien.
Frida, som hon oftast kallas, växte upp i Torshälla och startade sin sångkarriär redan som 11-åring. Hon sjöng i dansband och storband och bildade Anni-Frid Four tillsammans med sin blivande make från Eskilstuna. Hennes djupa sångintresse och vilja att utvecklas ledde som vi vet till makalösa framgångar med bland annat 400 miljoner sålda ABBA-skivor och topplaceringar på världens musiklistor.
Redan som ung hade hon en fantastiskt klockren röst med jazzfeeling - en röst som passar till hela den tidlösa genrebredd som hon representerar; dansband, jazz, visa, pop, disco, rock, schlager, europop..."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".