Vin, vinglas, vinflaska. Foto: David Magnusson/TT.
Foto: David Magnusson/TT.

Oxelösund granskar missbruk i kommunen

"Vi vill hjälpa folk i ett tidigt skede"
0:57 min

I Oxelösund ska problem med missbruk kartläggas, det beslutade kommunstyrelsen igår.

Mona Karila leder det planerade projektet och berättar att det tidigare funnits en allmän bild av att missbruket är särskilt stort i kommunen och nu vill man se om det stämmer.

– Stämmer det som säga på stan eller ser det annorlunda ut? Men hur det än ser ut ska vi jobba för att det ska bli bättre, säger Mona Karila.

Alkohol och narkotika är de två droger som Oxelösunds kommun inriktar sig på när man nu påbörjar ett treårigt projekt som fokuserar på missbruk. Om mindre än ett år ska Mona Karila presentera resultatet av den kartläggning som ska påbörjas i veckan.

Hon säger att det idag inte går att veta hur en lösning på missbruksproblematiken kommer se ut i framtiden, men hoppas själv på en långsiktig lösning.

– Att man hjälper de personer som befinner sig i missbruk just nu, men också jobbar förebyggande. Jag drömmer om att kunna hjälpa individer som är i ett tidigt skede av sitt missbruk, men det är det inte jag som bestämmer, säger Mona Karila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".