Julklappsböcker. Foto: Malin Randeniye.
Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin: Julklappstips från kokbokshyllan

"Kokböcker är underhållning"
9:10 min

Det ges ut ungefär 300 kokböcker om året och vår matinspiratör Malin Randeniye tipsar om vilka kokböcker som passar bra till julklappar.

– Det första man behöver förstå är att kokböcker inte längre bara är en samling med recept, det är underhållning precis som romaner, biografier och deckare, säger Malin.

Kokböckerna har dessutom ofta vackra bilder som sätter igång fantasin och gör att vi kan drömma oss bort eller kanske rent av öka vår kreativitet i köket. En vacker kokbok kan också bli som ett fint konstverk till köket.

– Så om man vill kan man alltså köpa en kokbok bara för att man tycker att den är vacker, menar Malin.

Malins tips om kokböcker till barn:

– Att köpa en kokbok till ett barn kan också göra att barnets intresse för mat väcks.

Satsa på en kokbok som är lätt för barnet att förstå och som är anpassad efter barnets ålder. Titta gärna efter förklarande bilder och stor och enkel text i boken.

Boken Baka av Clara Lidström och Annakarin Nyberg är en bra bok att köpa till barn i åldrarna 6-9 år.

– Tanken med boken är att barnet ska kunna göra det mesta själv utan så mycket hjälp från en vuxen.

Flytta hemifrån-kokbok:

Vill man ge en kokbok till någon som ska flytta hemifrån eller som precis börjat intressera sig för matlagning så tycker Malin att man kan köpa Vår Kokbok av Coop Provkök.

– Man ska inte låta sig luras av att boken är så tjock, det är en jätte bra kokbok för nybörjare. Med jämna mellanrum kommer en ny upplaga av Vår Kokbok. Första upplagan kom ut 1951 och sedan dess har det kommit ut 26 upplagor.

Boken är fylld med grundrecept som är väl genomprövade och enkelt uppställda. Här finns det mesta från vardagsrätter till gamla klassiker och festmat och det är en kokbok man kan behålla hela livet.

För den som är van i köket:

För den som är lite mer matlagningsintresserad och van i köket så tycker Malin istället att man kan köpa årets stora kokbok Det Goda Enkla – Maten Vi Vill Laga Och Äta som är gjord av Anna och Fanny Bergenström. Anna och Fanny Bergenström är två rutinerade kokboksmakare som gett ut många av de senaste årens klassiker och deras senaste kokbok verkar inte vara något undantag.

– Det här är en kokbok att verkligen njuta av, bilderna är nästan magiskt vackra och texterna nästan poetiska, säger Malin.

Skönlitteratur för den matintresserade:

Nästa bok som Malin vill tipsa om är inte en kokbok utan en skönlitterär bok för den matintresserade bokmalen. Det är boken En Fransk Curry – 100 Steg Från Bombay till Paris av författaren Richard C Morais.

Boken har blivit filmad och går just nu på bio med Helen Mirren i huvudrollen och svenske Lasse Hallström som regissör. Historien kretsar runt två restauranger som ligger 100 steg ifrån varandra en stjärnbeströdd finkrog och en indisk restaurang och kampen dem emellan.

– En mysig bok att läsa i julledigheten, tycker Malin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".