Detta vill den nya majoriteten i stora drag

Den nya majoriteten i Eskilstuna med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet vill införa lagen om valfrihet inom äldrevården, något som alliansen krävt, men som Socialdemokraterna hittills varit emot.

Partierna vill utveckla svenska för invandrare, SFI, och ställa hårdare krav på kvalitet. Partierna vill också att alla gymnasieungdomar får feriepraktik. Dessutom vill majoriteten ta fram nya riktlinjer för handelsetableringar vilket betyder att kommunen ska låta marknaden i större utsträckning bestämma var affärer ska etablera sig. Hittills har den tidigare rödgröna majoriteten styrt det till Tuna park, Skiftinge och Centrum.

Den nya majoriteten vill också utveckla flygplatsen och fortsätta satsa på logistikverksamheten i Kjula. Partierna har också enats om att skapa ett så kallat matkluster för företagande, utbildning och konsumtion inom matsektorn i Slakteriområdet vid Munktellområdet.

Moderaterna, som varit kritiska till den rödgröna traineesatsningen, har nu gått med på att göra trainee till en permanent del av den kommunala verksamheten. Traineejobben innebär att en person med försörjningsstöd får jobb och lön istället under en begränsad period.

Inom skolan vill de tre partierna höja skolpengen till rikssnittet och höja stödet till landsbygdsskolorna. Partierna lovar också att inga skolor på landet ska läggas ned.  Partierna vill också minska antalet barn i grupperna i förskolan. De vill att det bara ska få vara 15 barn i varje grupp. Dessutom vill de rödblåa partierna minska antalet barn i grupperna på fritids, stärka elevhälsovården och yrkes- och studievägledningen och införa läxhjälp till alla barn i skolan.

De rödblå partierna vill utveckla bidragen till studieförbunden där mer fokus ska ligga på stadsdelar, ungdomar och socialt utsatta personer. Kulturpolitiken ska ses över och ett nytt kulturprogram ska skapas. Dessutom vill partierna inrätta ett kulturhus. De vill att fler ska ta del av kultur i Eskilstuna. Partierna vill också öka stödet till idrottsföreningar på landsbygden.

Jobben och bland annat förebyggande insatser inom det sociala området är två av de viktigaste ”utmaningarna” för majoriteten. Den nya majoriteten föreslår en rad åtgärder som kraftsamling kring drogarbetet i skolan och utveckla missbruksvården, ha utökade öppettider på fritidsgårdar och olika mötesplatser och ha riktade insatser för att nå fler flickor.

Ett arbetslag med sex till åtta fältassistenter inom socialtjänsten, kvarterspoliser ska införas för att strypa rekryteringen till den organiserade brottsligheten, en utveckling av kyrkans sociala arbete med Härberget, utreda kostnaden för att prova P-skiva i centrum, fria resor med bus för de som är 65 år eller äldre och färdtjänstberättigade under lågtrafik. De fria resorna för unga blir kvar, men utformningen ska utredas.

Olika utvecklingsplaner för stadsdelar och områden utanför stadskärnan, ska tas fram tillsammans med de som verkar och bor i de aktuella områdena. Årby, Skiftinge och Fröslunda prioriteras.

När det gäller bostadsfrågan vill de tre partierna att det byggs fler bostäder, framförallt hyresrätter. Kommunens mål är att det kommunala bolaget Kommunfastigheter ska bygga mellan 150 och 175 bostäder per år. Dessutom vill kommunen stimulera byggandet av studentbostäder och mindre bostäder för ungdomar och äldre.

Trafiknätet ska ses över för att minska bilköerna och cykelnätet ska prioriteras. Kommunen vill fördubbla det kommunala anslaget till enskilda vägar och vid behov öka ansvaret för badplatser på landsbygden.

Inom miljöområdet vill partierna bland annat att produktionen av biogas fördubblas och att fler biogasmackar byggs.

Den nya majoriteten i Eskilstuna med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet vill slimma och modernisera bolagen och utreda en försäljning av Parken Zoo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".