Lagersbergsskolans skolgård. Foto: Marina Blanco/Sverigs Radio.
Lagersbergsskolan i Eskilstuna. Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio.

Forskning: Mer än utbildning behövs för att lyfta utsatta områden

Terence Fell: Det är på väg att ändras.
1:44 min

Det krävs ett nytänkande kring samhällsplaneringen i utsatta stadsdelar för att förhindra att högutbildade flyttar därifrån. Det hävdas i en forskningsrapport från Mälardalens högskola.

Forskarna har studerat 21 utsatta områden, bland annat Lagersberg i Eskilstuna.

Utbildningsinsatser i kombination med mer attraktiva bostäder kan göra att utbildat folk stannar kvar och det gynnar den sociala och ekonomiska utvecklingen. Att erbjuda nyanlända flyktingar bostad i olika stadsdelar istället för i en och samma är också en framgångsfaktor, menar forskarna.

Forskarna har kommit fram till att det inte är säkert att  kommunernas satsningar på att höja utbildningsnivån eller öka sysselsättningen i utsatta stadsdelar leder till att stadsdelens utveckling förbättras, utan förblir densamma eftersom utbildad arbetskraft flyttar därifrån.

Kartläggningen visar att utbildningsnivån är betydligt lägre i stadsdelen Lagersberg jämfört med kommunen som helhet. Många går ut årskurs 9 utan betyg, trots att Eskilstuna kommun arbetat med utbildningsinsatser. Detta tros bero på utflyttning av utbildad arbetskraft, ett begrepp som inom statsvetenskapen kallas för kompetensflykt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".