Henry Morgan (David Dencik) och Maud (Ruth Vega Fernández) i Gentlemen. Foto: Nadja Hallström.
1 av 2
Henry Morgan (David Dencik) och Maud (Ruth Vega Fernández) i Gentlemen. Foto: Nadja Hallström.
Ur filmen Horrible Bosses 2. Foto: Warner Brothers.
2 av 2
Ur filmen Horrible Bosses 2. Foto: Warner Brothers.
Björns filmguide

Starkt betyg till filmen Gentlemen

"Det gäller att njuta av rökiga jazzklubbar"
4:13 min

Gentlemen, Horrible Bosses 2 och Kärlek och brott. Det blir tre olika betyg till de tre olika biofilmerna när P4 Stockholms recensent Björn Jansson säger sitt.

Fler filmbetyg på Björns filmguide.

Klas Östergrens moderna klassiker Gentlemen har blivit film. Det är en tjock romanen som tog oss med till en luguber våning i ett försvinnande Stockholm där den unge författaren Klas Östergren satt med sin skrivmaskin inbjuden av Henry Morgan.

En affärshemlighet kastar sin skugga över paradvåningen.

Vi får vara med om en tidsresa, en berättelse full av trådar, möten, musik och samtal i natten. Hur gör man då film av boken? Hur sållar man och hur berättar man?

Gentlemen är drygt två timmar som film, kanske kunde den varit aningen längre. Mycket av orden har sparats. Det är en invecklad intrig och sköna miljöer. Det gäller att hänga med, att lyssna och att njuta av rökiga jazzklubbar och flummiga Gärdesfester, lyxigt poolmingel och trånande kärlek.

Klas Östergren har skrivit manus och bollat med filmens regissör Mikael Marcimain. Filmen känns ordrik - verkligen som en bok på film. Jag gillar det vindlande, det rika språket och miljöerna. Men måste också erkänna att det ibland blir lite stora hopp. Det spänner över mycket.

Mitt betyg till Gentlemen blir en fyra. Ska jag vara ärlig tror jag att den kommer att göra sig bättre som längre TV-serie när den går upp julen 2015.

Horrible Bosses 2 är en ganska trist film. Det är en komedi men de riktigt roliga skådespelarna saknas. De tre männen från första filmen har nu bestämt sig för att starta eget, men de behöver en finansiär till produktionen av duschmunstycken. Och de blir förstås blåsta och kommer på den urusla idén att kidnappa den stormrike företagsledarens son. Allt går förstås snett för den osmarta trion.

Lägg till det en sexmissbrukande Jennifer Aniston och ni har Horrible Bosses 2. Nej, säger jag och ger en svag tvåa i betyg.

Kärlek och brott. Det här är inte en thriller eller ett spännande drama även om det bjuds på en hel del blod. Nej, det här är en fransk komedi. Ibland känns det som en splatterkomedi, ibland som en lite fyndigare uttänkt komedi.

Det handlar om Ariane Felder en domare som lever för sitt jobb och tycker att män bara är i vägen, på nyårsfesten på i de fina lokalerna dricker hon sig plakat på champagne och sex månader senare upptäcker hon att hon är gravid, och undrar hur har det gått till. Vem kan vara pappa till barnet? Hon minns inte någonting från nyårsnatten. Det enda tillfället när något skulle kunna ha hänt.

Kärlek och brott skulle kunna vara lite spännande och kittlande och kul, men är mest skruvad. Jag ger en svag trea till Kärlek och brott.

Så vem som är far till barnet? Ja, utan att förstöra filmen kan jag säga att det är en kriminell med ett makabert rykte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".