Statyn Tre Smeder i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Samhällsekonomisk vinst med traineejobb i Eskilstuna

Trainessatsningen i Eskilstuna, där arbetslösa personer har jobb och lön under en begränsad period istället för försörjningsstöd, har hittills varit relativt lyckad. Det framgår av en utvärdering som har gjorts.

77 procent av personer, som haft traineejobb och som har följts upp ett halvår senare, har inte haft försörjningsstöd flera månader efter att de avslutat sin traineeanställning. Av de som har haft det så har det varit frågan om en ekonomisk komplettering till annan inkomst.

Även om en liten andel kommer ut i arbete efter traineeprojektet, som infördes av de rödgröna partierna, så är det en samhällsekonomisk vinst.

Kommunen och arbetsförmedlingen, som står för kostnaden för projektet får inte del av vinsten de första fem år, men kommunen får del av skatteintäkter.

Efter 15 år har projektet samhällsekonomiskt tjänat in drygt 100 miljoner kronor i jämförelse med om ingen av de 254 personer som är underlaget för kalkylen kommer ut i arbete, skriver kommunen i sin utvärdering. Lönen de fått pr månad är 17600 kronor. 

I beräkningarna har schablonkostnader använts om utanförskapets kostnader, i det här fallet arbetslöshet. 

Under 2013-2014 beräknas effekten av traineeprojektet i Eskilstuna påverka kostnaderna för försörjningsstöd med 48 miljoner kronor. Kommunens mål är på väg att uppnås.

Enligt utvärderingen har projektet, som pågår, gett sociala effekter i form av personlig utveckling, medvetenhet och språkutveckling. Det har också lett till ökat självförtroende.

Eskilstuna kommuns traineeprojekt startade i oktober 2012 och beräknas pågå fram till 31 december 2015.

Arbetslösa får kommunala anställningar och lön istället för försörjningsstöd. 350 traineeanställningar per år är planerade för i första hand unga personer med försörjningsstöd och barnfamiljer med långvarigt bidragsberoende. 

Det var de rödgröna partierna som införde detta, men den nya majoriteten, Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet har enats om att göra den arbetsmarknadsinsatsen till en permanent del av den kommunala verksamheten.

Det betyder att två tidigare allianspartier, som tidigare varit kritiska till traineejobben nu har acceptera dem. Bland annat har moderaterna riktat hård kritik och sagt att det inte är riktiga och långsiktiga jobb.

Målet med traineejobben är bland annat att bryta långtidsarbetslöshet, skapa 1000 arbetstillfällen 2013-2015 och minska kostnaderna för för försörjningsstöd.

Eskilstuna har Sörmlands högsta arbetslöshet på ca 14 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".