Kommunhuset i Flen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Skolans framtid på extra kommunstyrelsemöte

Det kan bli färre men större förskolor i Flen när politikerna ska besluta om skolans framtid.

Förslaget är formellt att upphäva kommunfullmäktiges beslut från december förra året om en ny skolstruktur, när politikerna vid ett extra kommunsstyrelsesammansträde i veckan ska fatta beslut om framtiden för skolan.

Beslut ska nu tas om att skapa färre förskolor genom sammanslagningar, en ny samlad F-6-skola ska skapas i tätorten och en F-6-skola i Bettna. Gymnasiet ska flytta till kvarteret Lästen och högstadiet samordnas till Flens centralort nästa höst.

Det var i oktober som den nya politiska majoriteten med Socialdemoraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna räddade de tidigare nedläggningshotade landsbygdsskolorna Ekbackens skola i Sparreholm och Kyrkskolan i Mellösa, som ska fortsätta drivas som kommunala skolor.

Kommunen vill se över skolstrukturen av ekonomiska skäl, men vill med olika förändringar förbättra elevernas resultat i skolan. Det handlar bland annat om hur man utnyttjar lokaler bäst i förhållande till antal elever.

Skolans struktur ska än en gång ses över efter att Europaskolan fått tillstånd att starta en friskola i Malmköping.

Politikernas inriktning är att ha en kommunal F-3-skola i Malmköping och samarbeta om lokalerna med Europaskolan som ska starta mellanstadium i Malmaskolan nästa höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".