Foto: Jonas Klinteberg
Flera anstalter förbjuder kortlekar. Foto: Jonas Klinteberg

Därför stoppas kortspelandet på flera svenska fängelser

Tidigare fånge: Det är ju det helgerna går ut på
1:31 min

Nu blir det svårare för svenska fångar att spela poker. Efter hot och våld mellan folk som spelat drar några anstalter in på kortlekarna.

Kumla, Salberga och Hällby är tre fängelser som sedan den första oktober samlat in kortlekar som inte får användas. Anledningen är att bråken om spelskulder blir allt fler.

– Hot och våld mellan intagna, som har sitt ursprung i att de spelar kort. De hotar varandra, folk kan inte bo kvar på avdelningen utan tvingas isolera sig, säger Kenneth Gustafsson som är kriminalvårdschef på Kumlaanstalten.

Svårare att få tillåtelse

Kenneth Gustavsson säger att kortspelandet länge varit ett växande problem där. Fängelset har ibland sett ut som en spelklubb när intagna, som är vana spelklubbsbesökare, dragit igång kortspel.

Sedan den första oktober har Kumlaanstalten därför blivit snålare med att tillåta kortlekar. Och i anstaltskiosken har de blivit bortplockade ur sortimentet. Men kortlekarna och kortspelandet, som länge varit en central del i en fånges fritid på fängelset, försvinner inte utan kritik.

– Det är ju det helgerna går ut på, att spela kort. Det är ett tidsfördriv som är väldigt stort på de anstalter jag har varit på, säger Jonas Klinteberg som är ansvarig utgivare för fängelsetidningen Filen själv har suttit inne på flera anstalter i Sverige.

"Har lett till oroligheter"

Flera fångar som Jonas Klinteberg har pratat med är rädda för att bli av med rätten att spela kort.

– De berättar även om rykten som går inom Kriminalvården på andra anstalter. Att det till och med blivit en del oroligheter på någon anstalt, säger Jonas Klinteberg och fortsätter:

– Det kommer ju bara att ta sig en ny väg. Man kan väl spela sten-sax-påse om tiotusen kronor också.

Skulder på tiotusentals kronor

Förutom Kumla har också Salberga i Sala och anstalten Hällby utanför Eskilstuna bestämt sig för att dra ner på kortspelandet.

På Hällby har personalen när de gjort visitationer av celler hittat skuldlistor, där personer i vissa fall varit skyldiga tiotusentals kronor efter kortspel. På anstalten ser de en direkt koppling till senare års trend.

– När det här med poker blev populärt, då har det här accelererat väldigt mycket. Ofta har det blivit så att de som är så att säga styrande på en avdelning, styr även kortspelet och människor blir tvingade att hänga på, säger Peter Kjellin som är säkerhetsansvarig på Hällby.

JO-anmälningan

På Kirsebergsanstalten i Malmö var de först i landet med den typen av begränsningar. När de drog in kortlekarna för redan två år sedan.

De menar att hot och våld har minskat och att stämningen på avdelningarna har blivit bättre efter det. Richard Boström, som är kriminalvårdschef på Kirsebergsanstalten, förklarar varför de valde att begränsa kortspelet.

– Kulmen i detta det var väl när anhöriga kom hit och skulle lämna pengar till sina barn eller till sina anhöriga för att de hade spelskulder. Och då måste man reagera, säger Richard Boström.

Beslutet fick stor kritik från internerna, som bland annat JO-anmälde anstalten. På både Hällby och Kumla säger man dock att de flesta intagna varit lättade över att kortlekarna försvunnit.

Numera sker en individuell bedömning av varje fånge som vill använda kortlek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".