Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Fristadstorget i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio

Historisk rödblå budget klubbas i Eskilstuna

På onsdag ska kommunstyrelsen i Eskilstuna fatta beslut om en ny årsplan med tilläggsbudget och en ny politisk organisation. Det gäller två viktiga frågor som tvingades skjutas upp när de rödgröna tappade sin knappa majoritet. 

Det är dagen före kommunfullmäktige som också ska fatta beslut om de frågorna som fick skjutas upp i november eftersom de rödgröna partierna då inte kunde driva igenom dem eftersom de förlorat den knappa majoritet de hade efter att Aza Safari hoppat av Socialdemokraterna och blivit politisk vilde.

Nu finns en ny majoritet med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet som har enats om en ny årsplan och en ny politisk organisation.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet vill bland annat sälja Parken zoo och utreda möjligheterna till att införa valfrihetsreformen inom äldreomsorgen, vilket Socialdemokraterna varit motståndare till tidigare.

Det nya förslaget till ny politisk organisation skiljer sig från de rödgrönas genom att gymnasiefrågorna kommer att fortsätta att finnas inom barn- och utbildningsnämndens vingar.

De rödgröna ville dela upp nämnden och bland annat skapa en gymnasienämnd. Däremot splittras arbetsmarknads- och familjenämnden så att det skapas en socialnämnd och en nämnd för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildningsfrågor.

Socialdemokraterna får alla ordförandeposter utom två. En moderat kommer att bli ordförande i socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Moderaterna tar också makten i Kommunfastigheter och i dotterbolaget Torshälla fastighetsbolag och får ordförandeposten i respektive bolag.

Centerpartiet får inga ordförandeposter, men får däremot ordförandeposten i det särskilda landsbygdsråd som ska bildas. Centerpartiet får också vice ordförandeposten i stadsbyggnadsnämnden med ansvar för miljö- och landsbygdsfrågor och får ordförandeposten i natur- och vattenvårdsberedningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".