Dalia Eid, socialsekreterare Nyköpings kommun. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Många väljer att lämna jobbet som socialsekreterare för att det ställer så höga krav, säger Dalia Eid. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Vision vill lyfta socialsekreterares arbetssituation

Socialsekreterare i Nyköping: Jag hinner inte vara sjuk
1:58 min

Idag ska fackförbundet Visions förbundsordförande besöka Nyköping för att titta närmare på hur kommunen jobbar med att förbättra socialsekreterarnas arbetssituation.

Pressen på socialsekreterare, och brister inom socialtjänsten, är nåt som har diskuterats mycket på sistone. Dalia Eid socialsekreterare i Nyköping, berättar att omsättningen på personal har varit hög på hennes arbetsplats.

– Många av mina kollegor har valt att lämna myndighetsutövningen för att det är för höga krav, eller flyttar till en annan kommun och hoppas att det är bättre där.

Låg bemanning, hög personalomsättning, sjukskrivningar och med brister i hanteringen av ärenden som gäller barn som följd, har blivit vardag inom socialtjänsten inom flera av länets kommuner. Och det förebyggande arbetet får stryka på foten säger Dalia Eid som själv jobbar på utredningsenheten inom vuxengruppen i Nyköping.

– I och med att vi inte prioriterat de vuxnas problem så far barnen illa.

Fackförbundet Vision, vill ha en nationell socialtjänstkommission som tittar på problemen inom socialtjänsten. I Nyköping har ett sådant arbetet påbörjats, berättar Dalia Eid som också är ledamot i Visions lokalavdelning.

– Jag vet att HR-personalen till exempel intervjuar socialsekreterare som har slutat, om varför de beslutade sig att lämna kommunen. Vi försöker ha bättre introduktioner och vi har också bjudit in nämnden för att lyfta upp vad som vi tycker saknas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".