Val 2014

Hård SD-kritik mot valtekniskt samarbete i Eskilstuna

Kim Fredriksson, (KD): Det är beklagligt
1:24 min

Den politiska kartan i Eskilstuna håller på att ritas om. Kristdemokraterna har ingått i en valteknisk samverkan med Miljöpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet.

Kristdemokraternas gruppledare, Lotta Jonsson, säger till P4 Sörmland att partierna gör detta för att möjliggöra för samtliga partier att finnas med i det politiska arbetet och nämnderna. Därmed minskar Sverigedemokraternas inflytande. De fyra partierna kommer däremot inte lägga fram en gemensam politik.

Bakgrunden till den valtekniska samverkan är att Socialdemokraterna bildat en ny politisk majoritet tillsammans med Moderaterna och Centern sedan Aza Safari hoppade av Socialdemokraterna och blev politisk vilde.

--Vi ingår i en valteknisk samverkan för att möjliggöra för samtliga dessa 4 partier att finnas med i det politiska arbetet och nämnderna . Det är ju möjligt att göra en ren valteknisk samverkan och då har vi kommit överens om det, säger Lotta Jonsson.

Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet tycker inte att partiet agerar fel.

– Det handlar om att öka vår representation och får möjligheter att påverka arbetet i opposition, säger Maria Chergui, gruppledare i Vänsterpartiet i Eskilstuna.

Sverigedemokraterna fick 16,6 procent av rösterna vid valet och har 13 mandat. Vad säger du att de utestängs?

– Jag ser inget problem med det, valteknisk samverkan är något som är lagligt. Vi har använt den möjlighet som finns, enligt lagstiftningen.

Borhan Bajati, ledamot för Kristdemokraterna i fullmäktige, säger att det är ett sätt att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande.

– Egentligen handlar det om att stänga ute ett parti som vi inte tänker samarbeta med. Det har vi varit tydliga med under hela valrörelsen.

Kim Fredriksson, Sverigedemokraternas gruppledare, anser att det är fel att stänga ute ett parti som av väljarna har fått 13 mandat.

– Partierna talar med kluven tunga. Först pratar de om att det är viktigt med demokrati och representation och insyn, men när de ser möjlighet att roffa åt sig andre viceordförandeposten, ja då går de ihop och tycker inte att det är konstigt att de gör så. Det är beklagligt. Då är alla fina ord som bortblåsta. Det sägs att det finns en praxis att oppositionen ska tillsätta andre viceordförande-posten. Det kanske är oklart om det är oppositionen i sig eller det största blocket som ska göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".